Jacob's Creek Double Barrel - wina kończone w beczkach po whisky/whiskey

Używanie beczek po winie do produkcji whisky jest już na porządku dziennym. Stosuje się beczki po Sauternes, Sherry, Porto czy Madeirze. Dzięki temu whisky czerpie aromaty słodkich win, które w tych beczkach leżakowały. Pomysł został zapożyczony również przez piwowarów, którzy rozpoczęli eksperymenty z leżakowaniem piwa w beczkach po winie. Dotychczas nie próbowałem jednak win wytwarzanych z udziałem beczek po innych alkoholach. Do wczoraj. Miałem okazję degustować dwóch australijskich win Jacob's Creek, kończonych w beczkach po whisky/whiskey, które już w maju powinny ukazać się w sprzedaży.

Czytaj więcej: Jacob's Creek Double Barrel - wina kończone w beczkach po whisky/whiskey

Egzotyczne musujące z Marks & Spencer

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami, w pewnej krainie gdzie piłka nożna jest najważniejsza na świecie, zbioru winogron dokonuje się dwa razy do roku... Brzmi jak bajka? Nie. Jest na świecie region winiarski, położony najbliżej równika (9 stopień szerokości geograficznej), gdzie wegetacja roślin jest tak szybka, że winorośl rodzi dwa razy do roku! Region ten nazywa się VALE DO SAO FRANCISCO i znajduje się w północnej Brazylii! Klimat tu panujący określa się jako półpustynny tropikalny (semi-arid tropical). Mimo bliskości Amazonii, suma rocznych opadów wynosi zaledwie około 600 mm. Żeby w gorącym i suchym miejscu uprawiać winorośl niezbędna jest irygacja powiązana z rzeką Sao Francisco nad którą położony jest region. W Vale Do Sao Francisco wytwarza się głównie wina białe oparte na szczepach z rodziny Muscatów, a region słynie z win lekkich, delikatnie słodkawych w stylu frizzante. Niby nic wysokiej jakości, ale w upalne dni, wiele osób takie wina wybiera.

Czytaj więcej: Egzotyczne musujące z Marks & Spencer