Wino bezalkoholowe - które najlepsze? (panel)

Wina bezalkoholowe spotykają się dziś z diametralnie różnymi opiniami. Wiąże się to z perspektywą postrzegania. Dla osób kochających wino, które mogą korzystać z jego walorów - sprawa jest jasna - bezalkoholowe wina mogą nie istnieć. Zupełnie inne reakcje można spotkać wśród kobiet ciężarnych lub matek karmiących, osób które prowadzą pojazdy lub tych, którzy z przyczyn zdrowotnych lub religijnych nie mogą pić wina. Rośnie również grupa ludzi ideologicznie odrzucających alkohol (tak jak weganie odrzucają mięso).

Najlepsze wino białe - opis poniżej

Faktem jest, że konsumpcja win bezalkoholowych rośnie. Kilka lat temu były one praktycznie niedostępne (z małymi wyjątkami), a dziś asortyment jest całkiem pokaźny. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę "wina bezalkoholowe", a wyświetli się nam przynajmniej 9 firm importujących takie wino.
Nieprawdą jest, że wino bezalkoholowe to zwykły sok. Wino bezalkoholowe jest najnormalniejszym winem, które przechodzi fermentację alkoholową, nawet malolaktyczną, a czasem jest leżakowane w beczkach. Dopiero gdy proces produkcji jest zakończony - producent może na kilka sposobów pozbyć się alkoholu ze swojego wina (destylacja, odwrócona osmoza i wirujące stożki). O metodach pisał Sławomir Chrzczonowicz na łamach Winicjatywy.
Pomimo tego co piszą producenci win bezalkoholowych (i ich działy marketingu), twierdząc, że metody te są bardzo skuteczne i wino zostaje takie super jakie było, tylko bez alkoholu - nie jest to prawdą. Metody dealkoholizacji bardzo ingerują w samo wino. Przede wszystkim brak alkoholu powoduje brak struktury oraz prawie zupełnie likwiduje finisz. Ani jedno z degustowanych czerwonych win nie posiadało taniny choćby na poziomie "medium-" (nie ma jej lub jest bardzo wątła). Istotnym elementem jest również ubytek wody podczas procesów pozbywania się alkoholu. Szczególnie przy metodzie "wirujących stożków" ubytek potrafi być duży. Ten brak najczęściej uzupełniany jest sokiem moszczowym.
Warto wspomnieć, że wina bezalkoholowe są poza wszelkimi apelacjami, a prawnie podlegają bardziej pod napoje. Powoduje to określenie składu na kontretykiecie, co nie zdarza się przy winach konwencjonalnych. Najczęstszy skład to wino dealkoholizowane, sok moszczowy, siarczany, ale też spotyka się sok z rodzynek, aromaty, gumę arabską i kilka innych ciekawostek.
Na etykietach win bezalkoholowych rzadkością jest rocznik, a skoro brakuje struktury i taniny, to potencjał leżakowania takich win nie istnieje. Rodzi to pewnego rodzaju niepewność. Jeden z producentów określa zdatność do spożycia do 9 miesięcy po zabutelkowaniu, z tym że nie wiadomo kiedy nastąpił zbiór winogron. Przy okazji jednego testowanego wina, miałem "przyjemność" napotkać wino będące prawdopodobnie po piku (delikatnie mówiąc).
Niestety nie wszyscy producenci określają szczep, z którego powstało wino. Brak apelacji umożliwia wytwarzanie win z winogron przywiezionych z daleka (np. Airen z La Manchy butelkowany w Niemczech). Spotyka się również niechlujstwo producenta, który twierdzi, że w winie Merlot jest 100% Tempranillo.
W związku z tak dużymi różnicami między winami bezalkoholowymi a konwencjonalnymi, oceniając wina nie użyłem skali znanej z moich recenzji. Na osiemnaście win, które degustowałem wypiszę te, które polecam jako wiodące na polskim rynku. Są one zwyczajnie smaczne i z przyjemnością można otworzyć i wypić butelkę. Ze względu na metody usunięcia alkoholu z wina, nie uznaję za wadę dodanie soku moszczowego.

Uwaga - dostępność produktów, ich jakość i ceny są aktualne na wrzesień 2015

WINA BIAŁE:

TORRES NATUREO MOSCATO 2014 - najlepsze białe
Od razu widać, że wytwarzane przez profesjonalistów. Torres to jeden z istotniejszych producentów win konwencjonalnych nie tylko w Hiszpanii, ale też na całym świecie. Podanie rocznika na etykiecie jest wyjątkowe jak na wino bezalkoholowe. Wytworzone w 100% z odmiany Moscato, uprawianej we własnych winnicach. Wino jest młode, niebeczkowane. Alkohol został usunięty metodą wirujących stożków. Producent podaje, że nie uzupełniał ubytku wina sokiem (chociaż nie wiem, czy jest możliwe jego nieuzupełnianie przy tej metodzie).
Kolor jasnosłomkowy do zielonkawego, świetlisty i klarowny. Aromat świeży, przyjemnie winogronowy, jabłkowy z nutami bergamotki. W ustach rześkie, ze sporą kwasowością i subtelnym cukrem, ale wciąż wytrawne. Ciekawy jest aksamitny "finisz" oparty na kwasowości i ulotnej słonej nucie. Tak wyobrażam sobie białe wina bezalkoholowe. Wszystko jest tu autentyczne, nie jest podkręcane.
CENA: 37,98 zł (dostępne w Makro, importer PWW)
(zdjęcie na początku artykułu)

LIGHT LIVE WHITE
Wino wytworzone w 100% z Chardonnay pochodzących z "europejskich winnic". Młode wino, z którego usunięto alkohol metodą destylacji próżniowej. Wino posiada jasnosłomkowy kolor, w kieliszku jest krystaliczne i delikatnie perliste. W aromacie potwierdza, że jest wytwarzane z Chardonnay. Dominuje soczyste słodkie jabłko oraz nektarynka. Rozwesela aromat "miśków-żelków", ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu, przywołując wspomnienia. Po takim aromacie spodziewałem się sporej słodyczy, ale tutaj spore zaskoczenie. Usta są powściągliwe, eleganckie, lekko kwasowe i półwytrawne. W smaku dominuje jabłko, a nawet świeżo wyciśnięty sok jabłkowy (taki jeszcze z pianką).
CENA: 24,99 zł (www.bezalkoholowe.com)


FRE MOSCATO
Wino od dużego producenta win kalifornijskich Sutter Home. Winogrona pochodzą z Kalifornii. Brak rocznika na etykiecie. Wino jest świetliste, klarowne, jasnosłomkowe, a po nalaniu do kieliszka widoczna jest delikatna perlistość. Nos czysty, owocowo-biszkoptowy. Powiedziałbym nawet, że przypomina ciasto z galaretką owocową. W smaku półsłodkie, kwasowość stonowana, dominuje konsekwentny owoc brzoskwiniowo-nektarynkowy. Producent podaje, że aż 34% składu to sok, prawdopodobnie z koncentratu, który powoduje aromat galaretki. Wino zdecydowanie dla tych lubiących słodycze.
CENA: 29,99 zł (sklepy Centrum Wina i www.winezja.pl)


WINA CZERWONE:

EMINA SIN 12 MESES - najlepsze czerwone
Wino pochodzące z Ribera del Duero, wytworzone w 100% z Tempranillo i przed dezalkoholizacją leżakowało 12 miesięcy w beczkach dębowych. Alkoholu pozbyto się metodą wirujących stożków. Kolor ciemnonasycony rubin, głęboki i nieprzenikniony. Aromat jest czysty, o nutach słodkiej ciemnej wiśni, a nawet nalewki wiśniowej. Pojawia się też akcent fiołków i wanilii wynikający z leżakowania w dębie. Usta są łagodne (a jakże), a delikatna kwasowość wiśni, współgra ze słodyczą jeżyny i czereśni. Eleganckie i z lekkim finiszem (!). Jedyne takie.
CENA: 59,99 zł (www.bezalkoholowe.com). Najlepsze, ale też najdroższe.


TORRES NATUREO SYRAH 2013
Drugie wyróżnione przeze mnie wino bezalkoholowe od Torresa. Ta firma widocznie wie co robi i wysoka jakość nie jest przypadkowa. Wino wytwarzane w 100% ze szczepu Syrah, z gron pochodzących z własnych winnic firmy Torres, zebranych w 2013 roku. Zanim pozbyto się alkoholu metodą wirujących stożków, wino było młodym, nie-beczkowanym winem. Wino jest klarowne, w kolorze ciemnego rubinu. Nos jest czysty, subtelny i autentyczny. Dominuje klasyczna dla Syraha śliwka i wiśnia. W smaku jest delikatne i owocowe. Posiada subtelną taninę, ale nie ma finiszu jak wino opisywane powyżej. Widać różnicę, które wino było beczkowane, a które nie - jednak nie wszystko wycieka wraz z alkoholem. W smaku na plus przyjemna pikantność - również domena Syraha.
CENA: 37,98 zł (dostępne w Makro, importer PWW)


SCHLOSS SOMMERAU
Czerwone wino półsłodkie. Szczepy są nieznane, ale bardzo przypominają mi zestawienie Portugiesera i Dornfeldera. A może zasugerowałem się niemieckim pochodzeniem. Metoda usunięcia alkoholu też jest nieznana.. W kolorze jest lśniące, jasnorubinowe i świetliste. W aromacie wiśnia, porzeczka i odrobina lukrecji. W smaku jest świeże, z wyraźną słodyczą (półsłodkie), ale z zarysowaną lekką kwasowością niwelującą cukier. Ogólnie jest bardzo przyjemne i nie przesadzone.
CENA: 31,99 zł (www.bezalkoholowe.com)


FRE MERLOT 2013
Kolejne wino od producenta Sutter Home. Wytworzone w Kalifornii z odmiany Merlot. Najbardziej miękkie ze wszystkich czerwonych. Może nawet za miękkie. Bardziej podobne do soku niż wina, ale niektórzy to lubią. Klarowne, czyściutkie, kruchutkie, z soczystym owocem wiśni i śliwki. Dodatek soku 20%... Mimo wszystko słabsze niż biały odpowiednik.
CENA: 29,99 zł (sklepy Centrum Wina i www.winezja.pl)


NIGHT ORIENT MERLOT - ciekawostka
Czerwone wino wytwarzane w Niemczech ze szczepu Merlot. W kieliszku lśni się, jest klarowne i o jasno-rubinowym kolorze. W aromacie nietypowe porównując do innych win bezalkoholowych, ponieważ można się doszukać nut dojrzałego Merlota - korzenności, mokrych liści. W ustach jest wytrawne, o umiarkowanej kwasowości i delikatnej goryczce pestki od wiśni.
CENA: 26,59 zł (www.argentina.pl)


WINO RÓŻOWE:

VENDOME MADEMOISELLE ROSE - najlepsze różowe
Różowe wino wytwarzane w Niemczech. Szczepy nie są znane. Wino jest klarowne, w jasnołososiowym odcieniu różu. Po nalaniu do kieliszka zauważyć można delikatną perlistość. Nos jest czysty, świeży, truskawkowo-poziomkowy. Usta konsekwentne, rześkie z subtelnym owocem i lekką kwasowością. Półwytrawne. Ogromne uznanie za zwiewność i autentyzm. Najlepsze różowe i jedno z lepszych w całym panelu !
CENA: 26,59 zł (www.argentina.pl)


WINA MUSUJĄCE:

NIGHT ORIENT ROSE - najlepsze musujące
Wino różowe, musujące wytwarzane w Niemczech. Szczepy nieznane. Na pierwszy rzut oka zauważalna spora pienistość, która długo się utrzymuje, przechodząc w wątłe musowanie. W kolorze jest poziomkowo-łososiowe. Nos aksamitny, biszkoptowo-truskawkowy. Cukier na poziomie demi-sec, dobrze wkomponowany i balansowany przyjemną kwasowością. Jest rześkie i subtelne. Dobrze schłodzone będzie perfekcyjne na upalne dni.
CENA: 26,59 zł (www.argentina.pl)


VENDOME MADEMOISELLE CLASSIC
Producent nie podaje jaką metodą uzyskano bąbelki, czy jest to metoda charmata, czy wstrzyknięcie dwutlenku węgla. Alkohol został usunięty metodą destylacji próżniowej. Wytworzone zostało w Niemczech ze szczepu Airen (La Mancha).
Po nalaniu do kieliszka początkowo spora pienistość, która gdy opadnie zamienia się w bardzo subtelne i rzadkie bąbelki. Nos jabłkowo-brzoskwiniowy, słodko-kwaśny, czysty i umiarkowanie intensywny. W ustach przewijają się nuty pieczonego jabłka/szarlotki, a co za tym idzie słodycz na poziomie demi-sec. Dla tych co dotychczas świętowali sylwestra "Piccolo" i potrzebowali czegoś ciekawszego będzie to dobra rekomendacja..
Cena 28,39 zł (www.argentina.pl)


WNIOSKI:
* Wina bezalkoholowe będą coraz bardziej popularne, ale muszą też podnosić swoją jakość.
* Ważne jest zdobycie zaufania klientów poprzez rzetelne informacje dotyczące produktu - rocznika, miejsca produkcji i zawartości szczepowej.
* Wina bezalkoholowe mogą być ciekawą propozycją dla restauracji w kontekście menu lunchowego.

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty