Malbec - panel degustacyjny

Malbec to czerwony szczep kojarzony głównie z Argentyną. Słusznie zresztą, ponieważ to tam znajduje się ponad połowa światowych upraw. Nie stamtąd jednak pochodzi. Korzeni Malbeca należy szukać po drugiej stronie kuli ziemskiej - w Cahors - regionie południowo-zachodniej Francji. Tu, pod nazwą Côt, powstał i nawet w XIX święcił tryumfy na stołach francuskiej arystokracji. Plaga filoksery, mrozy i niedbałość tutejszych winiarzy obniżyły renomę regionu i spadek nasadzeń Malbeca. W międzyczasie, pod koniec XIX wieku szczep został zaszczepiony w Argentynie...
Cahors i Mendozę (najważniejszy argentyński region) dzielą nie tylko kilometry, ale przede wszystkim klimat. Umiarkowany klimat w Cahors, z wpływem morskim, sporą ilością opadów to zupełnie inne warunki niż gorący, kontynentalny klimat andyjski, gdzie wysokie góry ograniczają do minimum dostęp frontów atmosferycznych. Poza tymi dwoma siedliskami, Malbec rośnie też w Bordeaux, nad Loarą, we włoskim Veneto, czy w innych regionach Nowego Świata - w Chile, Kalifornii, Australii, RPA i w Nowej Zelandii. W poniższym artykule znajduje się opis przykładowych win ze szczepu Malbec, pochodzących z całego świata... 

ECUSSON DES ROCHES 2014
Malbec z Cahors o średnio purpurowym kolorze z fioletowymi refleksami. Nos umiarkowanie intensywny, młody i głównie owocowy. Dominuje czerwony owoc o malinowo-czereśniowej charakterystyce. Można doszukać się akcentów lukrecji. Usta wytrawne, wyraźnie kwasowe i na tej kwasowości i soczystości wino buduje swoją tożsamość. Tanina jest delikatnie zaakcentowana, a w smaku doszukamy się wiśni, leśnej borówki i świeżej żurawiny. Jest też ziołowy, delikatnie goryczkowy finisz. Przykład lekkiego Malbeca, z zaledwie 12% alkoholu.

OCENA: 6,1 (dobre+)
CENA: 55,00
IMPORT: Wineland


CHATEAU RAMBAUDS 2014
Nietypowy 100% Malbec z Bordeaux o rubinowym kolorze. Nos umiarkowanie intensywny, rozwijający aromaty słodkich czerwonych owoców (czereśnia, truskawka) oraz akcenty słodkiego dymu cygaretki i słodkich korzeni. Usta pełniejsze od poprzedniego wina, ale też trochę wyższy poziom alkoholu (13%). Kwasowość jest dobrze zaznaczona i świetnie komponuje się z taniną. W smaku wiśnia z pestką i śliwka ze skórą. Ponownie można doszukać się delikatne zielonego finiszu. Bardzo uniwersalne wino w kontekście doboru do potraw.

OCENA: 6,3 (dobre+)
CENA: 45,00
IMPORT: Marks & Spencer


EMILIANA ORGANIC MALBEC 2013
Malbec w Nowym Świecie to nie tylko Argentyna, dlatego nie mogło zabraknąć chilijskiego przedstawiciela w tym zestawieniu. Emiliana to znany i ceniony producent, a ich podstawowa etykieta dostępna jest na wyłączność w Marks & Spencer. Wino niebeczkowane, pochodzące z organicznych upraw. W kolorze średnio purpurowe. Nos umiarkowanie intensywny, i jak na 4 letnie wino dość młody. Można doszukać się fiołków, ciemnych śliwek oraz malin - gotowanych i likierowych. W ustach żywa kwasowość i stonowana tanina. Wino jest soczyste, sprężyste i świeże. To wytrawny Malbec o smaku słodkich czerwonych owoców, zarówno świeżych, jak i likierowych (wiśnia, malina, czerwona śliwka). Finisz nie jest najdłuższy, ale całość kształtuje się sympatycznie.

OCENA: 6,3 (dobre+)
CENA: 33,00
IMPORT: Marks & Spencer


CHATEAU PONZAC PATIEMMENT 2012
Klasyka Cahors. W kieliszku ciemna purpura, a na ściankach wyraźne łzy. Nos już nie młody, rozwijający się, umiarkowanie intensywny i złożony. W aromacie konfitura śliwkowa, kawa, gorzka czekolada, z grubsza posprzątane obejście, tytoń, cynamon i wanilia. Wydawałoby się, że te aromaty wynikają z leżakowania w beczkach. A jednak nie. Producent twierdzi, że wino dojrzewało 12 miesięcy w stali. Usta wytrawne, z dobrze zaakcentowaną taniną i wyraźną kwasowością. Wino jest dobrze zbudowane, kompleksowe, o smaku soczystej, ciemnej wiśni oraz długim finiszu przypominającym suszone liście herbaty. Niebeczkowane, 5-letnie, a jeszcze ze sporym potencjałem, nawet na kolejne 5 lat.
Zdobyło IV miejsce ex aequo w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 79,00
IMPORT: Deliwina


NELSON MALBEC 2015
Również w Nowej Zelandii Malbac rośnie. Ten pochodzi z wyspy południowej, z ponoć najbardziej nasłonecznionych siedlisk regionu Nelson. W kolorze umiarkowanie purpurowy. W nosie pojawia się woń świeżego kompostu, obejścia, czarna ziemia, ale po chwili świeża, soczysta wiśnia i czerwona śliwka. Usta wyraziste, wytrawne, z zaakcentowaną taniną i umiarkowaną kwasowością. Jest żywe, soczyste z akcentami likieru malinowego i czereśniowego. Finisz nieco rozgrzewający.

OCENA: 6,2 (dobre+)
CENA: 49,00
IMPORT: Marks & Spencer


PALADIN MALBECH 2011
Włoski Malbec, a właściwie Malbech to też nie "mainstream". Uprawiany głównie w Veneto, a Paladin wspominany jest przez Jancis Robinson jako jeden z najlepszych w tej kategorii. W kolorze średnio rubinowe z delikatnym ceglastym akcentem. W nosie rozwinięte, umiarkowanie intensywne, o charakterystyce suszonych liści, ziół (szałwia, bazylia, oregano, tymianek), suszonych śliwek i warzyw (suszone pomidory). Usta wytrawne, taniczne i kwasowe. Całość dobrze zgrana przez 12 miesięcy leżakowania w beczkach. Wino strukturalne, o smaku śliwki w czekoladzie, wiśniowego likieru. Finisz długi i kompleksowy.
Podczas degustacji w ciemno nie zajęło III miejsce ex aequo, zwracając uwagę jako nietypowe.

OCENA: 7,1 (bardzo dobre)
CENA: 85,60
IMPORT: NOMA Wina Włoskie


CHATEAU HAUT MONTPLAISIR PRESTIGE 2012
Cahors o średnio rubinowym kolorze. Nos umiarkowanie intensywny, wskazujący na dojrzewanie w beczkach (20 miesięcy, z czego 1/3 beczek nowych). W aromacie słodka wiśnia, czereśnia, jagoda, śliwka. Jest też subtelna ziołowość, czekolada i słodki tytoń. W ustach świetny balans między kwasowością i taniną. Beczka jest dobrze wkomponowana i dobrze zintegrowany alkohol (14%). W smaku sporo owocowości, zarówno czerwonej, jak i ciemnej. Finisz długi i delikatnie pieprzny, rozgrzewający finisz. Wino ma 5 lat, a w ustach zachowuje się jak młode.
Zdobyło IV miejsce ex aequo w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 76,50
IMPORT: Mielżyński


TERRAZAS DE LOS ANDES 2013
Pierwsze wino argentyńskie w zestawieniu, pochodzące z Mendozy. W kolorze nasycone, ciemno rubinowe. Nos intensywny, przypominający konfiturę malinowo-śliwkową, z akcentami słodkiej korzenności, lukrecji i cynamonu. Można doszukać się gorzkiej czekolady, tytoniu i ziemistości. Usta strukturalne, esencjonalne, z dobrze zaznaczoną kwasowością i ułożoną taniną. Pojawia się lekka słodycz wynikająca z dojrzałych owoców (malina, truskawka, śliwka). Finisz długi i rozgrzewający.

OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 65,00
IMPORT: LVMH


SAURUS BARELL FERMENTED 2012
Argentyna to nie tylko Mendoza! Ciekawe efekty winifikacji można odnaleźć na przykład w chłodniejszym mikroklimacie Patagonii. Saurus Malbec pochodzi właśnie stamtąd. W kolorze średnio purpurowe, a na kieliszkach tak gęste łzy, że pozostawiają kolor. Nos ekstraktywny i tak 'multi' ziołowy, że przypominający alkohole typu bitter. Owoce też tu są, ale bardziej gotowane niż świeże (głównie jagoda i jeżyna). Złożoność aromatu uzupełnia akcent wanilii. Usta wypolerowane, z ułożoną kwasowością i taniną. Dobra struktura, długi finisz, a w smaku owocowe powidła, czekolada mleczna i wanilia. 5- letnie, ale wciąż młode i z potencjałem.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 92,00
IMPORT: 6win.pl


LUIGI BOSCA SINGLE VINEYARD 2013 D.O.C. LUJAN DE CUYO
Lujan de Cuyo to pierwsza argentyńska apelacja w Mendozie, wyznaczona w 1993 roku. Wytwarza się tu jedne z najlepszych argentyńskich win. Grona zebrane ze starych krzewów (średnia 70 lat), z wyselekcjonowanych parceli. Fermentowane w dębie i dojrzewało w tychże beczkach przez kolejne 14 miesięcy. Wino o średnio rubinowym kolorze. W nosie intensywne i złożone. Można doszukać się wędzonych śliwek, nut mięsnych, ale też czekoladowych, kakao, lukrecji, cynamonu i rodzynek. Usta strukturalne i pełne. W smaku palony karmel, kremowość, ziemia, pieprz, ale również poukładana kwasowość i tanina. Wino mimo swojej mocy i esencjonalności, zachowuje balans i elegancję.
Zajęło I miejsce w głosowaniu publiczności, zdobywając 33 punkty na 42 możliwe!

OCENA: 7,7 (bardzo dobre)
CENA: 92,90
IMPORT: The Fine Food Group


CHATEAU HAUT MONTPLAISIR PUR PLAISIR 2007
Najwyższe wino od tego producenta. Fermentowane w beczkach, a następnie dojrzewało w nich 23 miesiące. W kolorze tak nasycone i ciemne, że aż czarne (40 dni maceracji!). Nie filtrowane i nie klarowane. W nosie eleganckie i pokazujące dojrzałość - są suszone zioła, siodło, mokka, mokre drewno, ale też jagoda i śliwka. Usta wytrawne z nadal żywą, jak u młodego wina kwasowością. Tanina dobrze zaznaczona ale zbalansowana z kwasowością. W smaku konfitura z wiśni (bez cukru), gorzka czekolada, kremowa struktura i ziołowy, długi i metafizyczny finisz.
Zdobyło II miejsce w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,9 (bardzo dobre)
CENA: 165,00
IMPORT: Mielżyński


ALTOS LAS HORMIGAS PARAJE ALTAMIRA 2013
Wino o którym można bardzie wiele napisać. Mimo, że to wina argentyńskie, podejście winiarza iście europejskie. Na uwagę zasługuje poszanowanie dla terroir i biodynamika. Fermentacja przebiegała na autochtonicznych drożdżach, a wino dojrzewało 18 miesięcy w ogromnych 3500 litrowych, nietostowanych "foudres". Wino w kolorze jest bardzo nasycone, o barwie intensywnej purpury. Nos złożony, wyrazisty i młody. Dominują owocowe, śliwkowe powidła, płatki kwiatów, ale jest też ziemista mineralność i lukrecja. Usta mocarne (15,5% alkoholu), ale przy tym niesamowita elegancja. Wypolerowana tanina, i przyjemna, dojrzała kwasowość czerwonych owoców. Można doszukać się porzeczkowego likieru, powideł z aronii i ciemnej wiśni. Finisz jest długi i mineralno-owocowy. Wino jeszcze młode, z ogromnym potencjałem, może nawet 20 lat. Mimo wysokiej oceny, będzie ona prawdopodobnie jeszcze wyższa z czasem. Luigi Bosca Malbec, którego oceniłem tak samo - już teraz jest bardzo dobry.
Zdobyło III miejsce ex aequo w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,7 (bardzo dobre)
CENA: nieznana (średnia cena wg wine-searcher 148,00)
IMPORT: brak (niższe wina tego producenta importuje Mielżyński)

 

KONKLUZJA:

Malbec to bezpieczny wybór. Wszystkie wina w zestawieniu były przynajmniej dobre+. Może nie są to wina klasy światowej, ale równej, wysokiej jakości.

Zazwyczaj jest wyraźna różnica między Malbec'iem z Cahors a argentyńskim. Pierwszą różnicą jest alkohol, wynikający z klimatu (umiarkowany vs. gorący). Wina francuskie oscylowały między 12 a 14% alkoholu, argentyńskie między 14 a 14,5%. Jeśli chodzi o kwasowość, generalnie w Cahros jest ona wyższa, jednak w Mendozie, lepsi producenci sadzą winnice na dużych wysokościach n.p.m, co skutkuje sporymi dziennymi amplitudami temperatur (co pozwala na utrzymanie wyższej kwasowości w winach). Można jeszcze wyróżnić bardziej szorstką taninę w Cahors, a słodszą i wypolerowaną w tych z Argentyny.

Malbec potrafi mieć spory potencjał leżakowania. Najlepsze eksponaty, jak ten Pur Plaisir mimo 10 lat zachowują się jak młodzieniaszki. Miałem okazję próbować to wino w zeszłym roku, z rocznika 1999 i nadal było w piku.

MACIEJ SOKOŁOWSKI