Sauvignon Blanc dookoła świata

Podczas moich warsztatów przerabialiśmy już Rieslingi (Mozelę i Rieslingi z mniej oczywistych miejsc), ocenialiśmy także Chardonnay. Przyszedł czas na wina ze szczepu stanowiącego trzecią siłę na świecie - Sauvignon Blanc. Odmiana pochodząca z Francji, a dokładniej, jak wskazują badania genetyczne i historyczne, z Doliny Loary, znalazła idealne dla siebie siedliska w różnych zakątkach świata. Sauvignon Blanc potrafi dać bardzo dobre wina, gdy trafi na odpowiedni klimat (nie za ciepło, nie za zimno) i rękę zdolnego winiarza.

@corkscrewerreport.com

Podczas warsztatów spróbowaliśmy kilkunastu win, degustując w ciemno (w przypadkowej kolejności). Dzięki ślepemu testowi nikt nie sugerował się, że mineralność powinniśmy wyczuć w Sancerre, a liść porzeczki w SB z Nowej Zelandii. Na koniec uczestnicy warsztatów głosowali na swoje ulubione wina. 
Podczas tych warsztatów celowo nie zaprezentowałem wina z Bordeaux, ponieważ przerabialiśmy białe wina stamtąd podczas osobnego panelu organizowanego kilka tygodni wcześniej.

JACOBS CREEK SAUVIGNON BLANC SEMI DRY 2016
Powszechnie dostępne wino od australijskiego potentata. Aromat umiarkowanie intensywny prezentujący dojrzałe jabłko, nektarynkę oraz nuty złocistego melona i niuansy suszonych pokrzyw. Usta delikatnie wytrawne, z cukrem resztkowym przyjemnie zbalansowanym kwasowością (opisane jako półwytrawne). W smaku pojawia się dojrzałe kiwi i soczyste jabłko. Wino nie jest skomplikowane, ale w swojej cenie bardzo porządnie zrobione. Spodziewałem się gorszych wrażeń, ale jest dobrze, a nawet dobrze+.

OCENA: 6,0 (dobre+)
CENA: 29,00
IMPORT: Pernod Ricard


DOMAINE DAVAULT LA CHAISE TOURAINE 2015
Po australijskim, czystym i owocowym Sauvignon nastąpiła wyraźna zmiana na francuską stylistykę. Nos skupiony na cytrynach w bitej śmietanie. Pojawia się maślany herbatnik, delikatna grzybnia i brioszka. Usta wytrawne, z zarysowaną kwasowością oraz subtelną goryczką skórki winogrona i jabłka. Dość złożone i prawdopodobnie już optymalnie dojrzałe mimo zaledwie 2 lat.

OCENA: 6,4 (dobre+)
CENA: 36,00
IMPORT: Wine & You


BODEGAS MOCEN 2016
Hiszpańska apelacja Rueda kojarzy się głównie ze szczepem Verdejo, ale mało kto wie, że D.O. dopuszcza wytwarzanie win z Sauvignon Blanc. Mocen Sauvignon to intensywnie aromatyczne wino o nutach kwiatów i otartej skórki pomarańczy. Jest też nektarynka i nieco słodkich akcentów przypominających galaretkę z owoców tropikalnych. Usta zaskakująco wytrawne, z wysoką, ożywczą kwasowością. W smaku skórka białego grejpfruta, biała porzeczka oraz cytryny.
Trzecie miejsce w głosowaniu publiczności.

OCENA: 6,5 (dobre+)
CENA: 44,90
IMPORT: Rafa Wino


GALWEILER ST. KATHARINEN SAUVIGNON BLANC NAHE 2015
Wraz z rosnącą popularnością szczepu Sauvignon Blanc na świecie, coraz więcej nasadzeń pojawia się w nietypowych siedliskach. Z roku na rok w Niemczech rośnie liczba wytwarzanych win z tej odmiany. Galweiler Sauvignon to dość aromatyczne wino o nutach świeżych ziół i skoszonej trawy oraz akcentami polnych kwaitów oraz pokrzyw - istna łąka. Z owocowych aromatów można doszukać się limonki i jej otartej skórki. Usta są wybitnie wytrawne, z wysoką kwasowością. W smaku poza zieloną owocowością, odnajdziemy zioła, pokrzywę i mentol. Całość jest niezwykle żywa i odświeżająca, a uroku dodaje pikantny finisz. Niezwykle ciekawe wino.

OCENA: 6,8 (dobre+)
CENA: 49,00
IMPORT: Wine & You


DOMAINE CHATELAIN POUILLY FUME 2015
Klasyka Sauvignon, klasyka Loary, klasyka jeśli chodzi o uprawę na glebie o nazwie "silex". Nos słony, mineralny, a nawet morski (algi) i aromat zbliżony do tego wyczuwanego podczas otwierania świeżych ostryg. Zero owocu! Usta wytrawne, wysoce kwasowe, słone i krystaliczne. W smaku przypomina górski strumień, ale też sok z limonki, chociaż pojawiają się również akcenty zielonego jabłka ze skórką. Długie, złożone i charakterne.
Czwarte miejsce w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 94,00
IMPORT: Mielżyński


LUTZVILLE QUEEN'S COLLECTION SAUVIGNON BLANC 2016
Sauvignon Blanc z RPA o typowo nowo-światowym sznycie. Nos intensywny, wybujały, a aromatach trawy, liścia prozeczki, ale też marakuji oraz mandarynki ze skórką. Usta delikatnie wytrawne, z umiarkowaną kwasowością. W smaku niedojrzałe owoce - kiwi, jabłko, zielona papryka i limonka. Przyzwoite wino jak na cenę do 30pln.

OCENA: 6,2 (dobre+)
CENA: 27,99
IMPORT: Auchan


GROSS STEIRISCHE KLASSIK 2016
Styria to najważniejszy austriacki region dla Sauvignon Blanc. Miejscowi winiarze uważają go tu za autochtoniczny szczep, ponieważ uprawiają go od kilku stuleci. Dzięki temu nabrali wprawy a wina osiągają wysoką jakość. Gross to jeden z wiodących producentów SB w regionie. "Steirische Klassik" posiada złożony i dość intensywny nos. Pojawiają się nuty siana, ziół po wiosennym deszczu, ale także niuansy świeżo nastawionej kiszonki, sera czy kociej kuwety / groszku konserwowego. Usta są wytrawne, z dobrze zaakcentowaną kwasowością. Doszukamy się zarówno świeżych, jak i suszonych ziół, ale także zielonej papryki. Orzeźwiają się akcenty liściaste, a także limonka i zielone jabłko. Bardzo dobre wino!
Czwarte miejsce w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)
CENA: 84,00
IMPORT: Mielżyński


DOMAINE FELIX & FILS SAINT BRIS 2015
Również i w Burgundii można znaleźć Sauvignon Blanc! Dopuszczony jest jedynie w apelacji Saint Bris w departamencie Yonne. Nos trochę zaskakujący, umiarkowanie intensywny. Początkowo doszukałem się kwiatów i herbatników, ale dopiero po chwili uwydatnił się owoc - melon, nekatrynka. Jak dobrze poszukamy, to odnajdziemy też nieco mineralności i ziół. Usta nadspodziewanie dojrzałe, z umiarkowaną kwasowością. W smaku na pierwszy plan wybijają się pomelo i dojrzałe cytryny, ale też delikatny babciny perfum i imbir.

OCENA: 6,2 (dobre+)
CENA: 48,00
IMPORT: Wine & You


PASCAL JOLIVET SANCERRE 2015
Druga, obok Pouilly Fume klasyczna apelacja z Doliny Loary dla Sauvignon Blanc. Sancerre od Joliveta posiada umiarkowanie intensywny nos, o typowych dla apelacji aromatach, gdzie mineralność łączy się z cytrusowym i skórkowym sznytem. Pojawia się również akcent warzywny i ziołowy. Usta wytrawne i kwasowe. W smaku dominują cytryna, grejpfrut i limonka, ale jest też zielone jabłko, zielony ogórek i na finiszu ziołowy pieprz. Soczyste i żywiołowe.
Pierwsze miejsce (ex aequo) w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 119,00
IMPORT: Centrum Wina


TURRANIO BOSCO DEL MERLO SAUVIGNON BLANC 2015
We Włoszech również uprawia się Sauvignon Blanc, a najchętniej na północy. Turranio to Sauvignon z apelacji DOC Lison-Pramaggiore, położonej na granicy Veneto i Friuli. Wino jest aromatyczne i skupione na akcentach kwiatów czarnego bzu, liściach porzeczki (i owocu czarnej porzeczki!), ale doszukamy się również tropiklanych owoców, szczególnie świeżej marakuji. Usta delikatnie wytrawne, chociaż z dobrze zarysowaną kwasowością. W smaku odnajdziemy dojrzałe cytrusy, skórkę jabłka, pokrzywy, ale też przyjemny pokrzywowy finisz.
Drugie miejsce (ex aequo) w głosowaniu publiczności.

OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 63,70
IMPORT: NOMA Wina Włoskie


VIDAL SAUVIGNON BLANC RESERVE 2015
Vidal to wysokiej klasy przedstawicieli nowozelandzkiego winiarstwa. Pokazuje sporą klasę i indywidualizm. Nos jest intensywny i uderza aromatem grillowanych, zielonych papryczek "pedron". Doszukamy się nut zielonych pomidorów, pikli, ale jest też pietruszka i atrakcyjna ziołowość. Usta delikatnie wytrawne, złożone, z podwyższoną kwasowością (balans cukru z kwasowością). W smaku dominuje wędzona czerwona papryka, świeża zielona papryka, liść pomidora, oraz cytryna i sok z limonki. Doszukamy się skórkowych jabłkowych akcentów oraz słono-cukrowego finiszu.
Pierwsze miejsce (ex aequo) w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)
CENA: 89,00
IMPORT: Wineonline


JEWEL OF NASIK 2015
Moda na Sauvignon dotarła nawet do Indii. Jednak tu akurat mamy przykład, że nie wszędzie i nie każdy może ten szczep z powodzeniem uprawiać. Prawdopodobnie siedlisko było za gorące, lub grona zostały zerwane zbyt późno ponieważ to Sauvignon utraciło wszystko co czym raczy swoich fanów. Zabrakło soczystości, rześkości, pewnego rodzaju chrupkości. Zamiast tego w aromacie jest ser, kremówka, masło i przejrzała brzoskwinia. Usta wytrawne i mimo, że kwasowość jest zaznaczona, wydaje się być odklejona od reszty i nie ratuje całości. Może w przyszłym roku uda się lepiej... To chyba najniżej ocenione wino we wszystkich moich panelach (poza winami wadliwymi). Ale z drugiej strony - pierwsze indyjskie :)

OCENA: 4,6 (pijalne)
CENA: 35,00
IMPORT: Marks & Spencer


SANTA CAROLINA SAUVIGNON BLANC RESERVA 2016
Chile to jeden z liderów uprawy Sauvignon Blanc na świecie. W chłodnejszych siedliskach daje naprawdę dobre rezultaty. Niektórzy producenci stosują również beczki podczas winifikacji - tak jak to ma miejsce w tym winie. Santa Carolina Sauvignon posiada intensywny, eteryczny nos. W aromacie pojawiają się kwiaty pomarańczy, dojrzała, soczysta nektarynka, ale też cytryna, pomelo i niuansy maślane. Wino jest delikatnie wytrawne, z wyraźną kwasowością, która jest odrobinę neutraizowana przez śladowy cukier i użycie beczki. W smaku liść porzeczki, limonka, jabłkowa skórka. Całość przyjemnie złożona, a finisz odrobinę pikantny.
Drugie miejsce (ex aequo) w głosowaniu publiczności.

OCENA: 6,8 (dobre+)
CENA: 49,99
IMPORT: Centrum Wina

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty