Wina bułgarskie - rekomendacje

Kraj położony na tej samej wysokości geograficznej co środkowe Włochy i Langwedocja, z mnóstwem rozmaitych siedlisk rozróżnianych nie tylko poprzez bogactwo gleb, ukształtowanie terenu, bliskość Morza Czarnego lub Bałkanów, ale też dwa klimaty - kontynentalny na północy kraju i łagodniejszy z wpływami śródziemnomorskimi na południu. Kraj z długą historią uprawy winorośli, z wielkimi tradycjami winiarskimi. Niestety ich wina tak rzadko są dostępne w Polsce. Nie piszę tu rzecz jasna o produktach niskiej jakości, które zalały polski rynek w latach 80-tych i 90-tych, ale o produktach wysokiej jakości, spokojnie rywalizujących z konkurencją zachodniej Europy. Mowa o Bułgarii.

Przed II wojną światową uprawa winorośli w Bułgarii sięgała 200 tysięcy hektarów! Po wojnie, a dokładniej po rewolucji socjalistycznej w 1944 r. produkcja wina w kraju została zmonopolizowana, skonsolidowana i przekształcona w nastawiony na ilość przemysł państwowy, a 90% eksportu trafiało do bratnich krajów, głównie do Związku Radzieckiego.

Po upadku reżimu, uprawa winorośli i produkcja wina uległy wielkim zmianom. Przemysł został uwolniony od monopolu rządowego, a następnie nastąpił proces prywatyzacji winiarni i fabryk wina w kraju. Przekształcenia trwały do XXI, gdy zapoczątkowano programy wsparcia dla rolnictwa, m.in. zagospodarowania obszarów wiejskich. Zachęcono zachodnich inwestorów, którzy zaczęli realizować winiarskie projekty na terenie Bułgarii. Jednocześnie wielu młodych, ambitnych bułgarskich winiarzy rozpoczęło swoją przygodę z winem. To oni zapoczątkowali "nową falę" małych i średnich winiarni.

W artykule znajdziecie rekomendację kilku win "nowej fali". Nie zawiedziecie się!

Dolina Douro na wytrawnie

Dolina rzeki Douro to kluczowy region portugalskiego winiarstwa. Meandrująca rzeka stworzyła unikalny terroir składający się ze stromych, łupkowych zboczy, na których tarasowo ulokowane są winnice. Wina wytwarza się tu już od czasów Cesarstwa Rzymskiego, jednak region zyskał na znaczeniu dopiero dzięki kontaktom handlowym z Anglią w XVII wieku. Właściwie do połowy XX wieku w Dolinie Douro wytwarzano jedynie wzmacniane wina Porto. Szlak przetarła Barca Velha, która w 1952 była pierwszym wytrawnym winem. Początkowo naśladowców nie było zbyt wielu. Dopiero od lat 90-tych XX wieku tutejsze wina wytrawne zaczęły budzić szersze zainteresowanie, a same z roku na rok stawały się lepsze. Dziś nikt nie wyobraża sobie światowego winiarstwa bez wytrawnych win z Douro.

@grahams-port.com

O zainteresowaniu tematem niech świadczy chociażby fakt, że zorganizowałem dwa terminy warsztatów a i pewnie gdybym ogłosił trzeci - chętni by się znaleźli. Podczas warsztatów otworzyliśmy i zdegustowaliśmy niemal 30 win, ale w niniejszym artykule miejsce znalazły tylko te najlepsze - trzy białe i dziesięć czerwonych.

 x 

Twój koszyk jest pusty