Wina z RPA - pomiędzy Nowym Światem a Europą

Republika Południowej Afryki to dość duży kraj, o bardzo różnorodnym klimacie. Nie wszędzie z powodzeniem można uprawiać winorośl. Wgłąb lądu rośnie tylko aloes, a na wschodnim wybrzeżu tropikalny las. Jedynym tak naprawdę terenem pod uprawę winorośli i wytwarzanie jakościowych win jest południowo-zachodnia część kraju. Dzięki bliskości oceanu, a co najważniejsze, dzięki chłodnemu morskiemu prądowi płynącemu od Antraktydy, panujący w okolicach Kapsztadu klimat można nazwać sródziemnomorskim! 

Winorośl przywędrowała tu wraz z odkrywcami i wędrującymi wraz z nimi handlowcami. Holendrzy w połowie XVII wieku założyli Kapsztad i winnice by produkować wino dla załóg statków płynących do Indii. Poza ludnością pochodzenia niderlandzkiego, na winiarstwo RPA mieli wpływ także francuscy Hugenoci, którzy przywieźli klasyczne odmiany winorośli. Dziś RPA kojarzone jest z tzw. Nowym Światem, jednak zarówno klimat, jak i stylistyka tamtejszych win jest często bliska stylistyce europejskiej.

Poniżej analiza 12 win pochodzących z RPA, które degustowałem we wrześniu 2017.

Górna Adyga i Trentino

Alto Adige i Trentino to jeden z dwudziestu włoskich regionów winiarskich. Jest najbardziej na północ wysuniętym winiarskim skrawkiem Włoch i wciśnięty pośród Dolomitów w wąską dolinę rzeki. Okręg Bolzano (od północy) to chłodna kraina win białych i lekkich czerwieni, a im bardziej przemieszczamy się na południe, tym klimat ociepla się i łagodnieje (także za sprawą jeziora Garda) i coraz częściej napotkać można wina czerwone, w tym odmiany bordoskie. Region słynie z tego, że ma największy w kraju odsetek win jakościowych pod apelacją DOC - aż 89%! A jak smakują wina z Górnej Adygi i Trentino, mogliśmy przekonać się podczas moich pierwszych wrześniowych warsztatów. Efekty degustacji znajdują się poniżej.

@made-in-italy.com

 x 

Twój koszyk jest pusty