Rioja - w poszukiwaniu tożsamości

Rioja to najważniejszy hiszpański region winiarski, który jako pierwszy otrzymał denominację DOCa. Region, rozciągający się na 100 km wzdłuż doliny rzeki Ebro, gdzie obsadzono winoroślą ponad 65 tys hektarów. Od lat 80-tych XX wieku, kiedy wprowadzono klasyfikację win odnosząc ją do długości dojrzewania (w beczkach i butelkach), region stał się największym skupiskiem beczek na świecie. Riojańczycy do tego stopnia pokochali amerykański dąb, że na świecie utrwalił się stereotyp, że Rioja to beczka i Rioja to wanilia. W stereotypach zawsze jest wiele prawdy, chociaż jest wiele wyjątków. Rioja to region stylistyk i różnych filozofii podejścia do winiarstwa.

Brunello di Montalcino - Castello Romitorio

Brunello di Montalcino to gwiazda włoskiego winiarstwa. Od 1980 kiedy apelacja awansowała z DOC do DOCG, jakość win jest skwapliwie kontrolowana, a normy pilnowane i nawet śrubowane (korekta przepisów w 2016 dotycząca między innymi wzrost ekstraktu). Ze względu na potencjał taninowy i kwasowy, winom Brunello sprzyja leżakowanie w dębie (min. 2 lata), ale również czas spędzony w piwnicy u producenta. Te słynne wina z Montalcino mogą być sprzedawane najwcześniej 1 stycznia w piątym roku po zbiorach, a Riserva nawet w szóstym. Wiele win w szóstym roku jest w szczycie formy, albo swój najlepszy czas za sobą, a tymczasem Brunello jest nadal młodym, pełnym, ekstraktywnym i tanicznym winem wymagającym dalszego dojrzewania! We wrześniu nadarzyła się idealna okazji, żeby prześledzić w jaki sposób Brunello dojrzewa, ale także uchwycić różnice pomiędzy rocznikami. Pionowa degustacja Castello Romitorio Brunello w rocznikach 2010-2004 i Riservy 2006 oraz 2004 odbyła się dzięki uprzejmości firmy Wine&you.

fot. Julian Redondo Bueno

 x 

Twój koszyk jest pusty