Warsztaty: Burgenland - 26.03

Burgenland to region, który słynie z największej różnorodności stylistycznej win w Austrii. Wytwarza się tu zarówno lekkie, jak i ciężkie wina białe, subtelne oraz treściwe czerwone, ale też wysokiej klasy wina słodkie. Jeśli dodamy do tego, że winiarstwo austriackie skupiło się na jakości, to możemy być pewni, że czekają nas warsztaty pełne smaku. Degustację poprowadzi Łukasz Głowacki, który w Burgenlandzie bywa często i opowiada o nim jak nikt inny!

Czytaj więcej: Warsztaty: Burgenland - 26.03

Warsztaty: Primitivo vs. Zinfandel - 08.03

Primitivo to ostatnimi czasy bardzo popularny szczep w Polsce. Kusi bogatą owocowością, słodkimi, ale łagodnymi taninami oraz neutralną kwasowością. Zamiłowanie rodaków do tego szczepu spowodowało, że Primitivo jest wszędzie, w każdym sklepie i często jego jakość pozostawia wiele do życzenia. Podczas warsztatów zaprezentuję tylko te najlepsze, najbardziej jakościowe wina z tej odmiany.
Zinfandel to genetycznie ten sam szczep co Primitivo, z tym, że przez pomyłkę posiada inną nazwę... Degustacja pokaże, czy rosnąc przez wiele lat w Kalifornii, w odosobnieniu od puglijskiego odpowiednika, zmienił swój charakter i/lub amerykańscy winemakerzy nadali mu inny styl. Gorąco zapraszam!

Czytaj więcej: Warsztaty: Primitivo vs. Zinfandel - 08.03