Polski Riesling
Riesling to w Polsce druga najczęściej uprawiana biała odmiana winorośli. Rośnie na 69 ha z 850 w całym kraju (dane KOWR z końca 2023 roku), co stanowi 8,1% całości nasadzeń. Najczęściej rieslinga znajdziemy w lubuskich winnicach (29,62 ha), dolnośląskich (12,23 ha) i lubelskich (8,39 ha). Nie dziwi popularność tej odmiany w polskich winnicach. Riesling jest odmianą rozpoznawalną ogólnoświatowo, a przy okazji jest doskonale dostosowana do naszego klimatu. Skoro niemieckie winiarstwo bazuje na świetnych rieslingach, to dlaczego my nie mamy na niego stawiać? Wielokrotnie jednak spotkałem się z opiniami, że polskie rieslingi w porównaniu z niemieckimi wypadają (łagodnie mówiąc) - dość blado. Zmotywowało mnie to do zorganizowania testu polskich rieslingów. Wybrałem wina od wiodących producentów z poszczególnych regionów, którzy wytwarzają swoje wina od przynajmniej 10 lat, a więc mają już dobrze ukorzenione krzewy i niezłe doświadczenie z odmianą (Winnica Wieliczka - małopolskie, Winnice Wzgórz Trzebnickich - dolnośląskie, Dom Bliskowice - lubelskie / Małopolski Przełom Wisły i Winnica Turnau - zachodniopomorskie). Do tego zestawu dołączyłem wina od debiutantów oraz wina musujące, z cukrem i pomarańczowe. Celem testu było sprawdzenie, czy w polskich rieslingach drzemie jakość, czy potrafią pięknie dojrzewać i w jaki sposób ewoluują. Ponadto, położyłem nacisk na terroir, głównie glebę na której rosną rieslingi, ponieważ w tym upatruję główną różnicę między rieslingami niemieckimi i polskimi.
zestaw dojrzałych polskich rieslingów z lat 2015-2019
Jakie wino do Rogala Świętomarcińskiego?
Dzień 11 listopada jest w Polsce świętem narodowym, ale tradycyjnie to także Dzień Św. Marcina. W całej Polsce promuje się gęsinę, a w Wielkopolsce również "Rogale Świętomarcińskie". Ten smakołyk, wypiekany w Poznaniu od ponad 100 lat, robiony jest z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, masła (według certyfikatu - margaryny) i skórki pomarańczowej. Z wierzchu polany jest lukrem i czasami posypany orzechami lub migdałami.
Wypiek rogali to domena poznańskich cukierników, którzy otrzymali certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Certyfikat zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości. Od kilku lat Unia Europejska certyfikuje Rogale Marcińskie jako produkt regionalny Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.