Pinot Noir w Europie - panel

Pinot Noir niejedno ma imię. Można to bez wątpienia stwierdzić po warsztatach "Pinot Noir Europa", które zorganizowałem we wrześniu 2015. Degustacja 24 różnych win czerwonych z tego szczepu pozwoliła na skrzętne porównanie degustowanych win, na wybranie tych najlepszych, jak również wyciągnięcie ciekawych wniosków. W poniższym artykule opisałem wina polskie, francuskie, niemieckie, węgierskie i austriackie. Jest również jeden egzemplarz rumuński. Zapraszam do lektury.

 @lesbelleluxe.wordpress.com

WINA POLSKIE

Winnica Miłosz Pinot Noir 2013

Polski Pinot Noir z województwa lubuskiego (Łaz). Jasnorubinowy i świetlisty kolor. Nos subtelny, wyważony, soczyście truskawkowo-malinowy. Kwasowość umiarkowana i jak na 12% alkoholu całkiem przyjemna struktura oraz lekko pikantny finisz. Dobrze technicznie zrobione wino, zwyczajnie smaczne. Dedykowane do picia za młodu.

OCENA: 5,8 (dobre) - Winna Miłosz - w sprzedaży obecnie rocznik 2014

 

Winnica Adoria Pinot Noir 2014

Kolejny polski Pinot Noir, tym razem z woj. dolnośląskiego (Zachowice). Również jasnorubinowy i świetlisty. Lekkie aromaty malinowe są nieco słodsze niż w Miłoszu, może trochę cukierkowe, natomiast kwasowość odrobinę niższa. Charakterystyczna lekka pikantność w finiszu. Jak na 12% alkoholu również niezła struktura (medium).

OCENA: 6,0 (dobre+) - Winnica Adoria - cena: 93,00 zł

 

WINA FRANCUSKIE

Hugel Pinot Noir 2011

Prosty Pinot Noir od uznanego producenta z Alzacji. Co prawda słynie on głównie z win białych, ale dobry producent to dobry producent i oczekiwania co do jakości są spore. Wino jest koloru jasnorubinowego, a na ściankach kieliszka można wychwycić lekkie łzy. Aromat jest ulotny (medium-), ale krystalicznie czysty. Dominuje owoc czerwonej porzeczki i maliny. Można doszukać się subtelnej ziemistości. Usta są lekkie, kwasowe (medium+) i dzięki tej kwasowości całkiem charakterne.

OCENA: 6,1 (dobre+) - importer Centrum Wina - cena: 74,99 zł

 

Joseph Drouhin Bourgogne Laforet 2013

Podstawowy Burgund od znanego producenta. Grona zebrane z winnic położonych w Cote de Nuits. Klasyczny rubinowy kolor, a na szkle delikatne łzy. Nos niezwykle delikatny (zbyt delikatny?), ale można doszukać się ziołowo-owocowych akcentów z nutami drzewnymi. Owoc to przede wszystkim malina i wiśnia. W ustach dość długie, soczyste z relaksującym ziołowym finiszem.

OCENA: 6,7 (dobre+) - import Centrum Wina, cena: 69,99 zł

 

Domaine Pommier Bourgogne Pinot Noir 2012

Największe zdziwienie wśród gości, ale jednocześnie kwintesencja wiejsko-burgundzkiego podejścia do Pinot Noir w północnej Burgundii (a nawet bardzo północnej, ponieważ z okolic Chablis - departament Yonne). Kolor medium-ruby, przyjemnie nasycony. Widoczne jest wyraźne łzawienie. Nos średnio intensywny ukazujący rustykalne aromaty obejścia, kiszonki i mięty pieprzowej. Owoc delikatnie kołacze do furtki od stodoły. Kwasowość zdecydowana, tanina subtelna (medium-). Ciało i finisz umiarkowanie intensywne.

OCENA: 6,9 (dobre+), warto jednak zwrócić uwagę że wino budzi skrajne emocje - trzeba lubić old-school. 
Import Wina Szlachetne, dostępne w Szlachetnym Gasiorku - cena: 69,00

 

Domaine Champy Bourgogne Pinot Noir 2012

Podstawowy Pinot Noir z Cotes de Beaune. W kolorze średnio-rubinowy z lekkimi łzami. Aromat umiarkowanie intensywny, elegancki, głównie owocowy (malina i truskawka), ale z akcentami ściółki leśnej. Kwasowość umiarkowana (medium z małym plusikiem), subtelnie zarysowana tanina, ciało i finisz na medium. Reasumując przyjemny podstawowy Burgund, zwiewny i aksamitny.

OCENA: 6,5 (dobre+) - import Dom Wina , cena 96,00

 

Frederic Magnien Bourgogne Pinot Noir 2012 

Niby podstawowy Burgund z Cotes de Nuits, a nie taki podstawowy. Średnio nasycone, rubinowe o wydatnych łzach. Nos umiarkowanie intensywny, początkowo skryty, ale po godzinie w otwartej butelce pięknie się otworzyło i ukazało akcenty kandyzowanych owoców, podkręconych przyprawami ziołowymi oraz korzennymi (cynamon). Świetnie zbalansowane, z przyjemnym, aksamitnym finiszem. Zajęło III miejsce w głosowaniu uczestników podczas warsztatów 17.09.

OCENA: 7,4 (bardzo dobre) - import Mielżyński - cena 89,50 zł

 

Domaine Champy Pommard 2010

Klasyka, może nie z pierwszej linii, bez oznaczenia 1er Cru, ale zawsze Pommard. I do tego z doskonałego rocznika. Leżakowane 14 miesięcy w beczkach (30% nowych). Kolor delikatnie rubinowy, nie wskazujący na pięć lat dojrzewania. Nos bardzo elegancki, wyważony, delikatnie pieprzowy. Usta pełne, długie i konsekwentne, budujące swoją tożsamość na malinowo-żurawinowej kwasowości. Subtelna tanina dodaje charakteru. Wino z potencjałem. IV miejsce według uczestników warsztatu z dnia 20.09.

OCENA: 7,5 (bardzo dobre) - import Dom Wina, cena: 244,00 zł

 

WINA NIEMIECKIE

Kuhling-Gillot Spatburgunder 2009 Noir de Noir

Wino poza kategorią win stałych które wzięły udział w panelu, więc nie do końca można je porównać. Jest to bardzo interesujący musujący Pinot i do tego musujące czerwone! Rzadkość w Europie. Wytwarzanie czerwonych Szampanów zostało zabronione w XIX wieku, ale w Niemczech nie zabraniają. Wino początkowo sporo musuje, ale gdy pianka opadnie ukazuje się dość ciemnorubinowy kolor - ciemny jak na Pinoty. Musowanie jest delikatne i ulotne. W ustach sporo ciała (ma to związek z 13% alk.) i soczystego słodkawego owocu dojrzałej wiśni, nawet czereśni. Nie dziwi skoro producent podaje, że wino wytworzono z opóźnionego zbioru winogron. Wino rocznikowe 2009.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre) - import Jung & Lecker - cena: 46,00 zł

 

Fitz Ritter Pinot Noir 2012

Pinot Noir z Niemiec (Palatynat) wytwarzany bez użycia beczki. Wyróżnia się większym nasyceniem koloru (medium-ruby). Nos jest umiarkowanie intensywny, soczyście wiśniowy, z delikatną pestką. W ustach intryguje wibrująca kwasowość pomieszana z goryczką pestkowej wiśni. Dzięki temu, winu towarzyszy sprężystość i charakter. Można tu mówić o delikatnej taninie (medium-). Ciało umiarkowane, a finisz przyjemnie długi dzięki kwasowemu nerwowi.

OCENA: 6,5 (dobre+) - import Weinland - cena 60,00 zł

 

Fitz-Ritter Pinot Noir 2011

Kolejny przedstawiciel niemieckiego winiarstwa z Palatynatu. Tym razem beczkowany. Kolor bardziej nasycony - średnio rubinowy. Nos intensywniejszy niż "średnia pinotowa", słodki, owocowy i delikatnie śmietanowy. Usta, tak samo jak przy niebeczkowanym roczniku 2012, ze sporą, charakterną, wibrującą kwasowością. Owoc bardzo przyjemnie rozwija się na języku, a wiśnia z pestką dodają nieco zadziornej goryczki. Wino z potencjałem.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre) - import Weinland, cena 130,00 zł

 

Rappenhof Spatburgunder 2012

Pinot Noir pochodzący z niemieckiej Hesji Nadreńskiej. Bardzo jasnego zabarwienia, ale obfitymi łzami. Nos powściągliwy, mało intensywny, zdominowany przez słodką truskawkę i czereśnie, podkreślony korzennymi przyprawami. Lekka słodycz czekolady jest ulotna i nie taka oczywista. W smaku spory dysonans co do aromatu. Usta są bogate, likierowe i mimo schłodzenia i otwarcia butelki 3h wcześniej - alkoholowe. Producent nie potrafił ukryć 14% alkoholu.

OCENA: 6,4 (dobre+) - import Jung & Lecker, cena 69,00 zł

 

Maibach Terrasen Spatburgunder 2013

Zwycięzca warsztatów 17.09. Nie tylko zdaniem uczestników, ale i moim. Zupełne zaskoczenie, że wino z Ahr dystansuje stawkę Pinotów z całej Europy. Wydawałoby się, że chłodny klimat środkowych Niemiec utrudnia wytwarzanie pełnych win, a tu proszę - 14% alkoholu, mocno nasycony kolor, intensywny nos i pełne usta z bajecznym finiszem. Owoc śliwkowo-czereśniowy, korzenny i trwały. Mimo tych słodkich akcentów - kwasowość typowa dla Pinota - mendium+. Wino beczkowane, z dużym potencjałem leżakowania. Intensywne, ale wszystko bardzo wyważone, zbalansowane i eleganckie. Dekady przed nim. UWAGA! Wino to nie posiada importera w PL - niezły kąsek. Cena detaliczna u producenta to 16 euro.

OCENA: 8,5 (wyśmienite) - brak importera, cena 16 euro

 

Maibach Silberberg Spatburgunder 2013

Drugie wino od tego producenta. I drugie zwycięstwo w panelu. Wina od Maibacha są zwyczajnie niesamowite, a uczestnicy (i nie tylko) je kochają. Zabarwienie ciemno-rubinowe, potężne łzy. W nosie lukrecja, balsam, powidła, czekolada. W ustach struktura (alk. 14%), tanina (medium), spora kwasowość i przede wszystkim balans. Ten alkohol jest rewelacyjnie wkomponowany, a relaksujący finisz każe nam zapomnieć o archetypie Pinot Noir. Ogromny potencjał leżakowania! Mimo, że jest zupełnie inne od klasycznej Burgundii, właściwie pod każdym względem, może w kontekście ocieplającego się klimatu i oczekiwań konsumentów, właśnie takie Pinoty będą coraz częściej wytwarzane? Zwycięzca warsztatów 20.09.

OCENA: 8,5 (wyśmienite) - brak importera, cena 20 euro

 

WINA WĘGIERSKIE

Bencze Pinot Noir 2013

Prosty, świeży Pinot Noir znad Balatonu z Badacsonyi. Lekko zabarwiony (light-ruby), z subtelnymi łzami. Nos czysty, umiarkowanie intensywny, głównie wiśniowy i malinowy. Kwasowość jest wyraźna i charakterna. Struktura wina utrzymuje się też na delikatnej taninie, dodającej cierpkości przypominającej aronię.

OCENA: 6,7 (dobre+) - import Rafa-Wino, cena ok. 37,50 zł

 

Petreny Pinot Noir 2009

Wino węgierskie z regionu Eger. Jedno z miejsc gdzie Pinot Noir bardzo dobrze się udaje, choć sami Węgrzy dopiero uczą się jak wytwarzać szlachetne wina z tej odmiany. Rok 2009 został okrzyknięty na Węgrzech za rewelacyjny, głównie dlatego że gorący. Dla Pinotów to ciepło nie jest najkorzystniejsze dlatego łatwo było uzyskać efekt słodyczy i niższej kwasowości. Petreny Pinot to już 6-letnie wino, leżakowane 12 miesięcy w beczkach. Kolor umiarkowanie rubinowy z zaznaczonym ceglastym rantem. Nos dobrze zarysowany, owocowo-dymny, malinowo-wędzarniczy. Intrygujący. Usta są dość chropowate, suche, może to wynika z dojrzałości, a może z węgierskiego dębu. Kwasowość jest umiarkowana, tak samo jak ciało i finisz.

OCENA: 6,5 (dobre+) - import Rafa-Wino, cena 45,00 zł

 

St. Andrea Veloban Melto Pinot Noir 2009

Klasyka węgierskiego Pinot Noir z Egeru. W stylu bardziej przypomina wysokiej klasy Burgundy. Niestety w warsztatach nie zaznało konkurencji z ich strony. Zabrakło win 1er Cru (i Grand Cru), ale Pommard degustowany równolegle, w tej samej cenie, o tym samym poziomie alkoholu - został dosłownie "zjedzony" przez Veloban Melto. Ogrom wrażeń aromatycznych i smakowych. Intensywny ziołowo-owocowy nos, wsparty popiołem i skórą. Spora kwasowość (medium+), usta pełne, tanina medium+ (!) Mimo 6 lat, jeszcze młode i zadziorne. Również dekady przed nim. W głosowaniu uczestników nie zyskało aż takiego poklasku co pokazuje, jakie Pinoty w Polsce są preferowane. Styl burgundzki jest delikatnie mówiąc niedoceniany przez ogół. Podczas spotkania 17.09 nie zyskał sympatii uczestników, ponieważ degustowany był po Maibachu (słodszym od St.Andrei), ale gdy został pokazany przed Maibachem 20.09 - otrzymał II miejsce w głosowaniu "sali". Według mnie najpierw otrzymał notę 8,2, ale po niedzieli gdy pokazał pełnię możliwości oceniam na 8,5 i pomimo innego stylu stawiam na równi z winami od Maibacha.

OCENA: 8,5 (wyśmienite) - import Interwin - cena ok. 169,00 zł

 

WINA AUSTRIACKIE

Weingut Feiler-Artinger 2012

Subtelne i eleganckie win z austriackiego Burgenlandu. Umiarkowanie intensywny aromat niesie ze sobą skojarzenia dojrzałych owoców - malin i śliwek, a nawet smażonych powideł bez cukru. W ustach, mimo zaledwie 12,5% alkoholu, całkiem przyjemnego ciała. Ułożone i z relaksującym finiszem.

OCENA: 6,7 (dobre+) - import Wino i kieliszki, cena: 79,00 zł

 

Weingut Hainrich Hartl III Pinot Noir Reserve 2012

Wino z austriackiego Thermenregion, o kolorze rubinowym. Zauważalne łzy. Nos całkiem intensywny (medium z małym plusikiem), owocowy, przyprawowy a nawet skórzany. Wyczuwalny wyraźny wpływ beczki. Usta są wymowne, słodsze i pełniejsze (ciało medium). Mimo wysokiej kwasowości, finisz wydaje się być z cukrem resztkowym.

OCENA: 6,8 (dobre+) - import Rafa-Wino, cena: 69,00 zł

 

Wieninger Pinot Noir Select 2012

Kolejne wino austriackie, tym razem od dobrego producenta z Wiednia. 28 miesięcy umiejętnie wykorzystanej styczności z beczką odcisnęło swoje piętno w winie. Spore łzy, w nosie świeże zioła i suszone przyprawy oraz intensywny owoc dojrzałej wiśni i czereśni. W ustach kwasowość wyraźna, świetnie komponowana umiarkowaną taniną i pieprznym finiszem. Świetny balans i medytacyjne wykończenie.

OCENA: 7,8 (bardzo dobre) - IV miejsce w głosowaniu podczas warsztatów 17.09; import Mielżyński, cena 89,50 zł

 

Domane Wachau Pinot Noir Reserve 2012

Pinot Noir z austriackiego regionu Wachau, gdzie szczep ten jest rzadkością. Przyćmiony Rieslingiem i Grunerem Veltlinerem bywa lekceważony. Domane Wachau zaproponował konsumentom wersję "Reserve", w której Pinot Noir leżakował 16 miesięcy w 300-litrowych beczkach. Kolor bardziej nasycony (medium-ruby), nos ostrzejszy, zdominowany przes słodkie likierowe owoce. W ustach dzieje się dużo, owocowo (wiśnia, malina) oraz korzennie (słodkie przyprawy), ale na pierwszym planie wychodzi 13,5% alkohol. Wino rozgrzewa i buduje swój kręgosłup właśnie na alkoholu. Z pewnością wino znajdzie wielu fanów i kilka osób podczas warsztatów wskazało je jako jedno z lepszych, ale moim zdaniem brakuje temu winu finezji. Przynajmniej na dzień dzisiejszy.

OCENA: 6,5 (dobre+) - import Winosfera, cena: 129,00 zł

 

Weingut Krenn Sooss Pinot Noir 2008

Jedno z większych pozytywnych zaskoczeń warsztatów. Prosta butelka (nie burgundzka), odpadająca, a wcześniej krzywo naklejona prosta etykieta, a wino zajęło II miejsce w głosowaniu uczestników z 17.09 i III z dnia 20.09. W dodatku kosztuje 49zł... Szok? Może. Trafiło się wino w piku, siedmioletnie, dobrze zrobione, być może mniej "pinotowe". Nasycony, rubinowy kolor, bogate łzy. Nos obfity, korzenno-dżemowy. Mimo kwasowości (medium+), wino nie jest bardzo wytrawne. Pojawiają się akcenty czekolady i śmietany oraz pieprzny finisz.

OCENA: 7,5 (bardzo dobre) - import Wina Szlachetne, dostępne w Szlachetnym Gasiorku, cena 49,00 zł

 

Birgit Brauenstein Reserve 2007

Wino pochodzące z austriackiego Burgenlandu. Ośmioletnie. Wydawałoby się, że dojrzałe. Nic bardziej mylnego. Ma w sobie spore pokłady żywotności by jeszcze 10 lat z korzyścią rozwijać się w butelce. Jedno z tych win, którego można wąchać i wąchać... poza dojrzałym, ale soczystym owocem wiśni, żurawiny i maliny można doszukać się nut dymnych, słodko-korzennych i pikantnych. Jak to powiedział jeden z uczestników spotkania - "wino niesie za sobą wiele ukrytych komunikatów". Usta są pełne, strukturalne, z dobrą kwasowością i konkretnie wyeksponowaną taniną. Długie, ale jeszcze młode. Jest to wino bardziej w stylu burgundzkim, eleganckie i wymagające zaangażowanego konsumenta. Moja ocena jest wysoka, ale uczestnicy w głosowaniu doceniali wina w "słodszym" stylu.

OCENA: 7,9 (bardzo dobre) - za parę lat ocena może być wyższa!  - import Wino i kieliszki, cena: 129,00 zł

 

WINO RUMUŃSKIE

Anima Pinot Noir 2008

Ciekawostka z Dealu Mare w Rumunii. Do tego dojrzała. Kolejne wino nietypowe jak na Pinota, ze względu na pochodzenie, styl i zawartość alkoholu (14,3%). Silnie nasycony kolorystycznie, niczym ciemny ribin, z gęstymi i tłustymi łzami na ściankach kieliszka. Nos intensywny, konfiturowy, pikantny, ale wyłapać można również skórkę od chleba, kawę i rum. Tanina medium+, umiarkowana kwasowość i dobra struktura z niezwykle długim jak na Pinota finiszem. Bardziej przypomina beczkowanego Shiraza niż Pinota... Warto dekantować.

OCENA: 6,9 (dobre+) - import Interwin - niedostępne

 

WNIOSKI:

W bezpośrednim porównaniu wybrać można wina lepsze lub słabsze, ale każde z degustowanych było dobre, bardzo dobre lub wyśmienite (skala ocen 5,8 - 8,5). Butelka otworzona do odpowiedniego jedzenia (a Pinot Noir jest bardzo uniwersalnym winem komponującym się z potrawami), z pewnością Wam się spodoba.

Ceny za Burgundię mogą przerażać, tym bardziej, że reszta świata nie próżnuje i wytwarza coraz to lepsze Pinoty. Szczególnie Niemcy, Austriacy i Węgrzy bardzo poprawili jakość swoich win i w miarę pozyskiwanych doświadczeń, będą budować swoją wysoką pozycję. St.Andrea Veloban Melto mimo o wiele niższej ceny z łatwością zdystansował Pommarda. Miłośnicy Pinotów, którzy nie lubią wydawać dużych pieniędzy na wino - znajdą perełki na Węgrzech i w Austrii.

Ewidentnie każdy Pinot Noir jest inny, ale można wyodrębnić dwa główne style - burgundzki, klasyczny, z wyższą kwasowością, ziołowością, niższym alkoholem i mniej wyczuwalnym słodkim owocem; a także "cieplejszy" (nazwa robocza), z alkoholem 13,5-14%, mimo charakterystycznej kwasowości, sporo słodkiego dojrzałego owocu, często podkreślonego beczką.

Polskie wina nie odbiegają jakością od podstawowej Burgundii, Alzacji czy Węgier. Moim zdaniem rodzimi producenci również potrzebują czasu aby nabrać doświadczenia i nauczyć się jeszcze lepiej "współpracować" z Pinotem. Skoro w Ahr można, to dlaczego w Zielonej Górze nie można?

-----

Warsztaty przebiegały właśnie tak - Zapraszam do obejrzenia filmu

Dziękuję sponsorom (linki do ich stron przy opisach), dziękuję uczestnikom obu warsztatów oraz dziękuję WINO+ w którym odbyły się spotkania! Dzięki WAM wszystko mogło się odbyć, mogliśmy otworzyć wiele ciekawych butelek i wyciągnąć konstruktywne wnioski. Dzięki Wam powstał artykuł, który mam nadzieję, da pogląd na europejskie Pinoty osobom które świadomie lub przez przypadek natrafią na moją stronę.

Wina degustowane były w kieliszkach Eisch sensis plus - dedykowanych Pinotom.

MACIEJ SOKOŁOWSKI