Wachau - naddunajski smaragd

Wachau to region szczególny pod różnymi względami. Po pierwsze, co doceni niemal każdy, jest tam pięknie. Strome zbocza Dunaju, z malowniczymi miasteczkami i z charakterystycznymi kamiennymi murkami w winnicach, chroniącymi brzegi przed erozją, doczekały się w 2000 roku wpisania na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Po drugie, na niewielkim odcinku meandrującego Dunaju, region poddany jest aż czterem wpływom klimatycznym. Zimne wiatry od północnego-wschodu, ciepłe powietrze znad Równiny Panońskiej, chłodne powietrze z zalesionego Waldviertel oraz oddziaływanie rzeki, sprawiają, że w zależności od konkretnego siedliska, mikroklimat w winnicy jest niepowtarzalny. Zaskakiwać może fakt, że we wschodniej (cieplejszej) części Wachau zbiory winogron następują nawet 2 tygodnie szybciej, niż w części zachodniej w Spitz, położonym raptem 15 km dalej! Po trzecie, gdy do różnorodności mikroklimatycznej dodamy złożoność geologiczną, nie dziwi fakt skupienia się winiarzy z Wachau na charakterze konkretnych "Lage" - winnic z imieniem. Jest ich obecnie 124. Po czwarte, winiarze Wachau nie przystąpili do ogólno-austriackiego systemu DAC, ponieważ już od 1983 posiadali swoją organizację Vinea Wachau, zrzeszającą większość tamtejszych winiarzy i dbającą o jakość oraz oryginalność produktów ze swojego regionu. Organizacja wprowadziła Codex, wedle którego podzielono wina na trzy pułapy jakościowe - Steinfeder (wina najprostsze, stołowe), Federspiel (średniej klasy wina) i Smaragd (wina najwyższej klasy). Dzięki wysokim rygorom jakościowym i unikalnym właściwościom konkretnych siedlisk, otwierając butelkę oznaczoną jaszczurką (Smaragd to nazwa miejscowej jaszczurki), możemy być pewni winiarskiej przygody. Podczas warsztatów, wraz z moimi gośćmi, miałem okazję degustować 14 win z Wachau, z których najlepszych 8 opisuję w niniejszym artykule.

@vinea-wachau.at

Wina z wysp Morza Śródziemnego

W trakcie nieprzyjemnie szarej i długiej zimy 2017/2018 dane nam było spróbować trochę słońca zamkniętego w butelkach win pochodzących z wysp Morza Śródziemnego. Wszystkie badania i dane wskazują, że ciągłość uprawy odmian zachowana jest na tym obszarze od tysięcy lat. Parę ładnych tysiącleci temu Vinifera z Zakaukazia przybyła do Grecji, dalej do Krety Minojskiej, potem kolejno na Sycylię, Sardynię, Majorkę. Badania archeologiczne wskazują, że już tysiąc lat przed naszą erą winorośl uprawiano w całym basenie Morza Śródziemnego. Przez dalsze wieki mieszkańcy wysp kultywowali uprawę zastanej winorośli. W efekcie tej działalności, w czasach obecnych na tym obszarze są nadal uprawiane wyjątkowe szczepy, które występują tylko na danym, ściśle określonym terenie. Nigdzie ich już poza wyspami nie spotkamy. Szczęśliwie dla miłośników antycznych odmian winorośli, win z wysp basenu Morza Śródziemnego można spróbować w Polsce. Podczas warsztatów degustowaliśmy wina z sześciu wysp: Sardynii, Cypru, Korsyki, Krety, Kefalonii i Santorini. Sycylia jako największa wyspa Morza Śródziemnego została przeanalizowana podczas osobnego panelu. Osobiście zabrakło mi win z Malty, ale na chwilę obecną nikt w Polsce ich nie importuje. Z czternastu win, w artykule opisanych jest dziewięć najciekawszych.

krzew Assyrtiko na Santorini - basket training

 x 

Twój koszyk jest pusty