Wina różowe - czy są interesujące?

O winach różowych można usłyszeć wiele opinii. Jedni je kochają, inni nienawidzą, a co niektórzy twierdzą, że to nie jest wino, a jeśli już, to jego karykatura. W Polsce wina różowe nie są popularne. Ich konsumpcja waha się w okolicach 5%. Zupełnie inaczej sprawy mają się w krajach zachodnich, gdzie zarówno w US, UK, jak i we Francji win różowych pija się coraz więcej. Za popytem idzie podaż. Statystycznie, co roku ludzkość wypija ok. 25 milionów hektolitrów win różowych. Czy ta liczba pozwala nam lekceważyć wina różowe?
Warsztaty, które zorganizowałem, miały na celu pokazać przekrój stylistyczny win różowych. Wina stałe degustowaliśmy w ciemno, a na koniec 13 uczestników wybierało swoje ulubione. Efekty warsztatów poniżej.

@vinpair.com

CASA SANTOS LIMA JOYA LEVE 2016
Młode, lekkie i subtelnie perliste wino z okolic Lizbony, zbudowane na szczepach Castelao i Camarate. Nos rześki, owocowy, ale umiarkowanie intensywny. Dominują aromaty malin, poziomek, ale mozna doszukać się akcentów melona i nektarynki. Usta o zwiewnej strukturze (9,5% alk), zbalansowane pomiędzy cukrem i kwasowoscią, delikatnie wytrawne. W smaku sok z czerwonych, wakacyjnych owoców i delikatnie ziołowy finisz z aksamitnym musowaniem.

OCENA: 6,2 (dobre+)
CENA: 29,00
IMPORT: Rafa Wino


GABOR VOLGYSEGI 2016
Węgierskie różowe wino z regionu Tolna, powstałe przez zestawienie Pinot Noir i Cabernet Franc. Nos umiarkowanie intensywny, młody, z dominującymi aromatami gotowanego czerwonego owocu, owocowej galaretki i landrynki. Można doszukać się płatków róż i fiołków. Usta bardzo wytrawne, z kwasowością powyżej średniej. W smaku nie ma już tyle owocowości. Doszukamy się akcentów surowego mięsa, ale też nut metaliczno-mineralnych. Finisz kwasowo-goryczkowy, niczym niedojrzały owoc granatu.

OCENA: 5,8 (dobre)
CENA: 29,00
IMPORT: Wino Tokaj


BOLYKI ROSE 2016
Kolejne węgierskie wino, tym razem z Egeru. Do produkcji użyto Kekfrankosa i Merlota. Nos intensywnie owocowy, młody, witalny. Można doszukać się aromatów poziomek i malin, ale też likieru truskawkowego i przejrzałych wiśni oraz niuansów różowego grejpfruta i żurawiny. Usta wytrawne, z wyraźną, orzeźwiającą kwasowością oraz przyjemny, goryczkowym, grejpfrutowym finiszem.

OCENA: 6,4 (dobre+)
CENA: 45,00
IMPORT: Rafa Wino


HONORO VERA ROSE 2016
Wino z hiszpańskiej Jumilli, zbudowane na Tempranillo i Syrah. Nos dość intensywny, młody o aromatach kandyzowanych owoców, likieru malinowego, słodkiej nektarynki i melona. Usta delikatnie wytrawne, z dobrze zaznaczoną kwasowością. W smaku świeża żurawina i różowy grejpfrut. Wino całkiem dobrze zbudowane o delikatnie pikantnym finiszu.

OCENA: 6,2 (dobre+)
CENA: 39,00
IMPORT: 6win.pl


CANTINA ZACCAGNINI CERASUOLO D'ABRUZZO 2015
Cerasuolo d'Abruzzo to apelacja dla win różowych ze szczepu Montepulciano. Posiada nieco bardziej nasycony kolor w stosunku do poprzedników, z akcentami fioletowymi. Nos również trochę bardziej złożony, o aromatach smażonych wiśni i truskawek, likieru wiśniowego, ale ta owocowa słodycz przełamana jest akcentami żywicznymi i nutami zielonych migdałów. Usta wytrawne, z wyraźną kwasowością. Mimo niższego alkoholu, prawdopodobnie nieco wyższy ekstrakt. W smaku malina, dzika róża, poziomka i odrobinę tanin.

OCENA: 6,4 (dobre+)
CENA: 51,20
IMPORT: Noma Wina Włoskie


JACOBS CREEK ROSE 2016
Różowe wino od australijskiego potentata. Pochodzi z Australii Południowej, a wytworzono je w 100% z Shiraza. Nos słodkawy, jak ciasto drożdżowe z rabarbarem. Mozna doszukać się też czerwonych śliwek i truskawkowej nalewki. Usta delikatnie wytrawne. Cukier ewidentnie tu jest (opisane jako półwytrawne), jednak przyjemnie balansowany rześką kwasowością. Smak jest kontynuacją aromatu - znów dominuje droźdżówka z rabarbarem i pączek z różą. Na finiszu lekki pieprzowy zadzior dodający charakteru.

OCENA: 6,2 (dobre+)
CENA: 29,00
IMPORT: Pernod Ricard


CHATEAU DE PIBARNON BANDOL ROSE 2015
Bandol to jedna z ważniejszych apelacji z Prowansji, gdzie najważniejszą odmianą jest Mourvedre. W tym winie Mourvedre zestawiony jest z Cinsault. Wino otrzymane jest metodą "saignee", a przy zbiorach zastosowano bardzo niską wydajność - zaledwie 35 hl/ha. Nos przełamuje stereotypy. Nie doszukamy się tu poziomki i maliny, a pierwsze skrzypce gra suszona wołowina, kiszona kapusta i kompostownik z płatkami róż. Można doszukać sie też niuansów lawendy. Usta wytrawne, z orzeźwiającą, przenikliwą kwasowością. Usta złożone, kwiatowo-ziołowe - połączenie jadalnych kwiatów (płatki bratków) ze świeżymi ziołami. Jest też skórka cytryny i grejpfruta. Dzieło wieńczy niezwykle długi, krystalicznie mineralny finisz.
Wino otrzymało złoty medal Magazynu Wino w 2016 roku w kategorii win różowych. Jest to ambitne wino, trudne w odbiorze, co potwierdziło głosowanie uczestników warsztatów...

OCENA: 7,3 (bardzo dobre)
CENA: 127,00
IMPORT: Winoblisko


CHATEAU DE PAMPELONE ROSE 2015
Klasyczne wino z Cotes de Provence, zbudowane na sześciu lokalnych odmianach (Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvedre, Carignan, Tibouren). Nos subtelny i wyważony, młody. Dominują aromaty poziomek i malin, ale można doszukać się złocistego melona, nektarynki, jabłka i akcentów... drobiu. Usta wytrawne, rześkie, przyjemnie kwasowe. Cielistość podkreślona przez 13% alkoholu i dojrzewaniu na osadzie przez 2 miesiące. W smaku skórkowe, poziomkowe, z nutami różowego grejpfruta. Przyjemny i odświeżający trawiasto-pieprzny finisz.
Drugie miejsce w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 68,20
IMPORT: Mielżyński


LAVAU TAVEL ROSE 2016
Tavel to kolejny francuki, różowy klasyk, pochodzący z Doliny Rodanu. Słynie z większej intensywności koloru. Zbudowane głównie na Grenache z dodatkiem Cinsault i domieszką Syrah. Nos młody, skoncentrowany. W aromacie słodkie wiśnie i likier wiśniowy, ale też soczysta czerwona śliwka i maliny. Usta konkretne jak na różowe, dość złożone, na wskroś wytrawne, z dobitną kwasowością. W smaku kwaśna wiśnia, świeża żurawina, a na finiszu świeże zioła.

OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 65,00
IMPORT: Winkolekcja


LA VENERANDA ROSE FEDERICO II 2014
Wino włoskie, pochodzące z Umbrii, zbudowane głównie na Sagrantino z domieszką Merlota. Producent daje temu winu 2 lata żywotności, a podczas degustacji miało już "na karku" 3 lata. Nos złożony, rozwinięty, wskazujący na optymalną dojrzałość. Dominuje aromat skórki pomarańczy i mandarynek, ale mozna odnaleźć zielone migdały, sosnę i suszone liście. Usta wytrawne, z delikatną kwasowością. W smaku pojawiają się zioła, żywica i niedojrzałe maliny i wiśnie. Jest też delikatna tanina.
Wino niespodziewanie zajęło trzecie miejsce w głosowaniu publiczności, co pokazuje że dojrzałe wina różowe mogą się podobać.

OCENA: 6,5 (dobre+)
CENA: ok. 70,00 (niedostępne)
IMPORT: Laltrovino


IVO VARBANOV ROSE 2013
Różowe wino, ale jak nie-różowe. Sam producent, światowej klasy pianista, na etykiecie określa "ceci n'est pas un rose" (to nie jest różowe) i w wielu wywiadach podkreśla, że win różowych nie lubi. Stworzył więc coś co technicznie jest winem różowym, ale koncepcyjnie powinno być traktowane bardziej jak czerwone. Zestawione z odmian Marselan i Syrah, rozsnących w Dolinie Trackiej (Bułgaria). Leżakowało 18 miesięcy w dębowych beczkach. Nos początkowo zamknięty i nieprzyjemny, ale po chwili (wskazana dekantacja!) ukazują się słodkie, miodowe aromaty, żywica, orzech włoski, nalewka orzechowa, likier malinowy, przejrzałe pomarańcze i spad mirabelkowy. Usta pełne, złożone (14,3% alkoholu!), ekstraktywne oraz delikatnie taniczne i o kremowej teksturze. Kwasowość nie jest wysoka, ale przyjemnie ożywia kompozycję. Finisz jest długi i potężny. Powstało tylko 2100 butelek.
Pierwsze miejsce w głosowaniu publiczności.

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)
CENA: 83,00
IMPORT: Krako Slow Wines


IL MOSNEL FRANCIACORTA ROSE N/V
Różowa Franciacorta, zestawiona typowo z Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Blanc. Dodatek Pinot Noir'a zabarwia wino na kolor bardzo jasno różowy. Nos jest złożony, zróżnicowany. Można doszukać się zarówno świeżej owocowości malin i czerwonych porzeczek, jak i nut mięsnych (krwisty tuńczyk) oraz wytrawnego placka z rabarbarem. Usta wytrawne z przyjemnym balansem cukru (brut) i soczystej kwasowości. Złożone, pełne, delikatnie osadowe z długim, relaksującym finiszem.

OCENA: 7,2
CENA: 123,00
IMPORT: Mielżyński


BERNARD CHAMPAGNE ROSE DE SAIGNEE 1er CRU N/V
Dla porównania z musującym różowym powstałym poprzez assemblage wina białego z czerwonym - teraz Szampan stworzony metodą saignee w 100% z Pinot Noir. Nos złożony i nietuzinkowy. Dzieje się tu sporo. Początkowo doszukamy się ziemistości, podgnitych truskawek, zbitego jabłka, by po chwili odnaleźć mocno spieczoną skórkę od chleba i suszoną wołowinę. Usta pełne, złożone, z kremową perlistością. W smaku głównie przetworzone, czerwone owoce, głównie truskawki, ale też zakwas chlebowy. Finisz długi, ziemisto-mineralny. Wymagające wino wysokiej klasy.

OCENA: 7,7 (bardzo dobre)
CENA: 291,00
IMPORT: Dom Szampana


FONSECA GUIMARAENS PINK PORT N/V
Różowe Porto, ale opisane jako wino w stylu "pale ruby". Nos słodki, intensywny i lekko pikantny. W aromacie malinowy likier, rodzynki, dżem porzeczkowo-wiśniowy i truskawki. Usta słodkie, intensywne i alkoholowe. Dominuje przesłodzony, nalewkowy, czerwony owoc. Podawać tylko na dużej ilości lodu. Dla prawdziwych fanatyków.

OCENA: 5,8 (dobre)
CENA: 40,00
IMPORT: Marks & Spencer

Ps. Jednym z gości warsztatów był producent win i własciciel Winnicy Zodiak. Dołożył do zestawu swoje różowe wino z odmiany Leon Millot. Wino posiadało intensywny aromat czerwonych owoców, aronii, żurawiny, porzeczki. Można doszukać się nut pieprzowych i "lisich". Usta wytrawne, z zarysowaną kwasowością. Wychwycimy delikatną taninę i niezły ekstrakt. W smaku sporo ciemnego owocu. Finisz zadziorny, delikatnie pikantny. Wino zostało wysoko ocenione przez gości, zajmując 4. miejsce. Nie dziwi, że podczas konkursu "Polskie Korki 2017" w SPOT. wino weszło do ścisłego finału w kategorii win różowych.

KONKLUZJA:

  • Wina różowe potrafią być niezwykle różnorodne. Tak jak w niższych cenach zazwyczaj im wino świeższe/młodsze tym lepsze, tak poważniejsze wina mogą ciekawie dojrzewać, a i beczkowane wersje znajdują swoich fanów.
  • Różowe wina, szczególnie te lżejsze, są świetnym partnerem do jedzenia. Głównie w sytuacjach gdy czerwone są za ciężkie, a białe za lekkie. Bardzo uniwersalne wina środka.
  • Różowe wina dają się lubić i jeśli nie podejdziemy do nich negatywnie już na wstępie - potrafią zaoferować nam sporo wrażeń.

MACIEJ SOKOŁOWSKI 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty