Najlepsze Pinot Noir do 100 zł

Pinot Noir to szczep, z którego można wytworzyć wspaniałe wina, ale do tego potrzeba ogromnej wiedzy i doświadczenia, jak również sprzyjających warunków klimatycznych, pogodowych i glebowych (oraz trochę szczęścia, np. z doborem odpowiedniego klonu dla danego siedliska). André Tchellistcheff, legenda amerykańskiego winiarstwa, zwykł mówić, że Bóg stworzył Cabernet Sauvignon, a diabeł Pinota. Dlaczego? Pinot Noir jest bardzo kapryśny jeśli chodzi o klimat. W chłodnych siedliskach nie dojrzeje w pełni i będzie narażony na wiosenne przymrozki, a w zbyt ciepłych nie osiągnie wystarczającej kwasowości, a w zamian uzyska zbyt wysoki alkohol lub nadmiar cukru. Pinoty z alkoholem ponad 14% lub ich półwytrawne/półsłodkie wersje nie są winami których oczekujemy. Cienka skórka owoców Pinota powoduje, że szczep bardziej niż inne narażony jest na choroby, a mała ilość pigmentu w skórce sprawia problemy winiarzom podczas winifikacji (zdarza się, że Pinot traci barwnik). Pinoty nie lubią też wysokiej wydajności - przy ilości powyżej 1kg winogron z krzaka, wina stają się "puste i rozwodnione".

Vinho Verde niejedno ma imię

Apelacja Vinho Verde ulokowana jest w regionie Minho - w północnej Portugalii. Wytwarza się tutaj najwięcej portugalskiego wina. Produkcja w 2017 roku wyniosła 59,7 mln butelek, co stanowi 20% wzrost w ciągu ostatnich pięciu lat! Świat żąda prostoty, orzeźwienia i niskiej ceny, a dokładnie to oferuje "typowe" Vinho Verde. Zdarza się, że butelka wina potrafi być tańsza niż butelka wody. Charakterystyka "Verde" tak głęboko wbiła się w świadomość konsumentów na całym świecie, że nawet władze apelacyjne nie starają się z tym wizerunkiem walczyć - promując region hasłami "tastefully light, tastefully fresh". W zaistniałej sytuacji niezwykle trudno jest wytłumaczyć klientom w sklepie i gościom w restauracji, że Vinho Verde może być... jakościowe.

 x 

Twój koszyk jest pusty