O mnie

Nazywam się Maciej Sokołowski i jestem sommelierem.

Urodziłem się w roku okrzykniętym najlepszym dla Bordeaux w XX wieku (1982) oraz rewelacyjnym dla innych słynnych regionów - Piemontu, Toskanii i Rioja. Być może z tym rocznikiem to przypadek, być może taki sam, jak moment, w którym zacząłem zajmować się winem, gdy w 2004 roku, jako student, zostałem zatrudniony w sklepie specjalistycznym p. Zbigniewa Pakuły, ówczesnego redaktora naczelnego magazynu "Świat Win", w charakterze pomocnika w jego sklepie specjalistycznym. To pod skrzydłami p. Pakuły skrupulatnie się uczyłem, handlowałem, także wiele czytałem, no i degustowałem, żeby studia antropologiczne na UAM w Poznaniu zakończyć w 2006 roku pracą magisterską na temat wina ("Czy biało-czerwona rewolucja w Polsce po 1989?").

BIO:

Przez ponad 10 lat przeprowadziłem kilkaset spotkań degustacyjnych, prezentacji win i warsztatów winno-kulinarnych. Doświadczenie nabyte podczas tych wydarzeń oraz teoria i praktyka zdobyte podczas handlu i serwisu wina uczyniły ze mnie sommeliera. Zdane egzaminy sprawiają, że wiedzę, którą posiadłem powinienem i chcę przekazywać innym.

Od kwietnia 2016 roku prowadzę autorski projekt TASTING ROOM. Miejsce tak skonstruowane, by najważniejszy był stół i to co na nim. A na stole dziać się może wiele. Poza degustacjami win, prezentacje herbat, czekolad czy mocnych alkoholi. Profesjonalne i precyzyjne oświetlenie stołu pozostawia resztę sali w tajemniczym półmroku, skupiając uwagę gości na smakach i aromatach.

O STRONIE

Nazwa strony MS-Sommelier dotyczy moich inicjałów i wykonywanego zawodu. Nie jest skrótem od tytułu Master Sommelier, chociaż mam nadzieję, że kiedyś zdobędę takie kwalifikacje. Zaglądając tutaj znajdziecie cykliczne, profesjonalne panele degustacyjne, oceniane według sommelierskich standardów podczas "degustacji w ciemno". Urozmaiceniem będą artykuły na tematy pokrewne, stanowiące element pracy sommeliera. Przeczytacie tu rozważania na temat serwisu wody mineralnej, kaw, herbat, przyrządzania drinków na aperitif i digestif, jak również poruszę kwestie związane z piwami, whisky i innymi alkoholami.

 

SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE WSPÓŁPRACY

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty