Górna Adyga i Trentino

Alto Adige i Trentino to jeden z dwudziestu włoskich regionów winiarskich. Jest najbardziej na północ wysuniętym winiarskim skrawkiem Włoch i wciśnięty pośród Dolomitów w wąską dolinę rzeki. Okręg Bolzano (od północy) to chłodna kraina win białych i lekkich czerwieni, a im bardziej przemieszczamy się na południe, tym klimat ociepla się i łagodnieje (także za sprawą jeziora Garda) i coraz częściej napotkać można wina czerwone, w tym odmiany bordoskie. Region słynie z tego, że ma największy w kraju odsetek win jakościowych pod apelacją DOC - aż 89%! A jak smakują wina z Górnej Adygi i Trentino, mogliśmy przekonać się podczas moich pierwszych wrześniowych warsztatów. Efekty degustacji znajdują się poniżej.

@made-in-italy.com

Polskie wina czerwone coraz lepsze!

Świat się zmienia, klimat się zmienia, sytuacja się zmienia, a utrwalone stereotypy jak były, tak są. Utarło się, że w Polsce nie ma klimatu na jakościowe wina, a jeśli już, to najlepsze rezultaty będą dawać wina z odmian hybrydowych (odpornych na duże mrozy i choroby grzybiczne). To prawda, że w Polsce klimat jest chłodny, a okres wegetacyjny krótki... ale, przez ostatnie 20 lat suma aktywnych temperatur (SAT) zwiększyła się w niektórych miejscach o kilkanaście procent, co pozwoliło na szerszą uprawę czerwonych odmian. Poza hybrydami hoduje się już nie tylko akceptujące chłodne siedliska szczepy jak Pinot Noir czy Dornfelder, ale miejscami nawet ciepłolubnego Cabernet Sauvignon!!! Polskiemu winiarstwu sprzyja zanik mroźnych zim, stąd rozwój nasadzeń vitis vinifera, ale też czas, by producenci na własnych błędach nauczli się jak wytwarzać dobre wino. Po kilku latach prób (a czasami kilkunastu), niektórzy winiarze prezentują wina, które bez wstydu możemy pokazać światu! Co roku obserwuję poprawę ich poziomu. W tym roku podczas organizowanego przez SPOT konkursu win "Polskie Korki 2017", miałem okazję oceniać właśnie wina czerwone. Uważam, że jeszcze nigdy ich poziom nie był tak wysoki. Nadeszły czasy, w których nie ma już problemu zebrać kilkanaście czerwonych, polskich win wysokiej jakości. Takie właśnie zaprezentowałem podczas moich sierpniowych warsztatów (10 z własnej selekcji i 3 dołączone przez uczestników degustacji).

 x 

Twój koszyk jest pusty