Bordeaux lewy i prawy brzeg

Bordeaux to region kontrastów. Z jednej strony błyszczy renomą wielkich Chateau, a z drugiej oceanem przeciętnej jakości win we wszystkich kolorach. Rozpiętość stylistyczna i jakościowa jest przeogromna, ale nie ma się co dziwić - na ponad 120 tysiącach hektarów, wewnątrz 60 apelacji, wina produkowane są obecnie przez 7375 chateau, wypuszczających w rynek rocznie około 900 milionów butelek rocznie! Jeśli szukamy jakości, możemy bazować na winach wyodrębnionych w głównych klasyfikacjach. Najbardziej znaną jest ta z 1855, kategoryzująca 61 chateau lewego brzegu Żyrondy w pięciostopniowej skali. Wśród win wytrawnych warte splendoru są też klasyfikacje Saint Emilion (81 chateau w trzystopniowej skali) i Graves (22 win z 16 chateau). Jeśli do sumy chateau z wyżej wymienionych klasyfikacji dodamy nigdzie nie uwzględnione wielkie wina z apelacji Pomerol i ponad 250 chateau z mniej poważanej klasyfikacji Cru Bourgeois, to nie uzyskamy nawet 10% całościowej liczby chateau produkujących wina, nie mówiąc już o proporcjach w wytwarzanej ilości win (wydajność z hektara różni się drastycznie między Grand Cru a podstawowym AOC Bordeaux).

Podczas warsztatów, wraz z moimi gośćmi, miałem okazję otworzyć i spróbować 10 win z Bordeaux. Wina pochodziły z różnych apelacji i z wielu roczników. Dały ciekawy obraz różnic stylistycznych pomiędzy lewym a prawym brzegiem i pozwoliły odpowiedzieć na pytanie o potencjał leżakowania win z tego regionu.

Święto Beaujolais 2017 - co pić?

Beaujolais Nouveau to niezwykle udana akcja marketingowa, która sprawiła, że cały świat zainteresował się regionem. Początki promocji Nouveau sięgają lat 50-tych XX wieku. Wcześniej wina z Beuajolais nie były znane poza regionem, a jeśli już to miały złą reputację. Proste wina służyły bardziej jako akompaniament codziennych (wiejskich) posiłków i racje żywnościowe dla pracowników w Lyońskich fabrykach. Dlaczego tak? Główny szczep Beaujolais, czyli Gamay Noir jest przecież bardzo stary. To burgundzka odmiana, powstała przez samoistną krzyżówkę Pinot Noir i Gouais Blanc. Uprawiany był powszechnie w całej Burgundii do 1395 roku, kiedy to książę Burgundii Filip Śmiały, zabronił upraw Gamay (org. Gammez) w swoim księstwie. Uzasadnił to tym, że szczep daje wina niskiej jakości, o bardzo cierpkiej charakterystyce. Ponadto Gamay miało być według księcia groźne dla ludzi powodując choroby. Od tego czasu Gamay Noir ostało się tylko na peryferiach Burgundii, w regionie Beaujolais, gdzie na granitowej glebie napotkało idealne warunki do rozwoju.

Dziś świat zna Beaujolais, ale czy reputacja regionu wzrosła? Niekoniecznie. Nouveau ekspediowane w świat jest dość niskiej i średniej jakości. Powszechny winerunek Beaujolais związany jest właśnie z bardzo młodym winem, którego charakterystyka jest pochodną technik winifikacji - metodzie węglowej i użytych drożdży. To dzięki temu (lub przez to), Nouveau pachnie i smakuje nie tylko czerwonym owocem, ale również landrynkami, galaretką i bananem.

Tak jak w całym świecie winiarskim, w każdym regionie i z każdego szczepu można wytworzyć zarówno wina proste, podstawoej jakości, jak i bardziej złożone, ambitniejsze. Również i w regionie Beaujolais, ze szczepu Gamay można stworzyć bardzo dobre wina. Chyba właśnie nadszedł czas, by przy zachwytach na Pinot Noir, świat bardziej docenił najlepsze wina z Beaujolais, nie tylko z dziesięciu gmin Cru, ale też zainteresował się ambitniejszymi pozycjami Villages i Nouveau!

 x 

Twój koszyk jest pusty