Musujące źrebaki z Winnicy Equus (2021)
Winnica Equus to kolejny producent, który w dużej mierze skoncentrował się na winach musujących wytwarzanych metodą szampańską. W 2020 nastawili pierwsze wina bazowe z odmian Pinot Noir i Chardonnay, łącznie około 600 butelek. Pierwszą partię zdegorżowano po roku dojrzewania na osadzie i już wtedy, w debiucie były zjawiskowe, złożone i jednocześnie zbalansowane. Łukasz Chrostowski, współwłaściciel winnicy, zdradził mi, że część win z tego rocznika jeszcze dojrzewa. Plan jest taki żeby sprawdzić jak zachowają się po 24 miesiącach dojrzewania - bo tak mają w przyszłości być regularnie wypuszczane do sprzedaży.
Sushi i wino vol 2.
Sushi i wino to bardzo wdzięczna para. Może nie jest tradycyjnie japońska, ale dzisiejsze "międzynarodowe sushi" również nie jest tradycyjne (poza nigiri i hosomaki). Poprzez wpływ Zachodu, w sushi znalazły się nowe smaki, tekstury, sosy. Jest też bogactwo składników. Sushi dziś przyjmuje rozmaite formy, prezentuje różne style, dlatego do każdej potrawy można pokusić się o inne wino.