Pairing

Tuńczyk po portugalsku

Z tegorocznych wakacji Iga przywiozła przepis na potrawę genialną w swej prostocie. Zachwyciła się nią w miłej wiejskiej knajpce nieopodal Cabo Espichel, który jest jej ukochanym przylądkiem w Portugalii. W malutkiej rodzinnej tascas podano jej stek z tuńczyka w sosie winno kaparowym. W warunkach domowych spróbowaliśmy odtworzyć ten smak!

Kiedy białe wino pasuje do wołowiny?

Większość osób zapytana o wino do wołowiny, odpowie że "oczywiście czerwone". Można by się było z tym zgodzić, bo faktycznie zazwyczaj czerwone jest najlepszym wyborem. Jednak od każdej reguły są wyjątki, tak jak i w tym przypadku. Poniżej przeczytacie co musi się zdarzyć, żeby z wołowiną dobrze komponowało się białe wino!

Wakacyjne gotowanie

Ostatnimi czasy drogi Igi i Macieja nieco się rozeszły. Maciej poświęcił się sprawom sommelierskim, a Iga kulinarnym w ciekawych miejscach w Poznaniu. Jednym z tych miejsc jest Biurcoo, gdzie wraz z Sonią (współwłaścicielką Biurcoo i specjalistką od deserów), karmią zapracowanych intelektualistów. Letnia pora sprzyja uczuciowości i tak się stało, że "miłość" do Wino Na Widelcu odtajała. W najbliższym czasie będziemy mieć dla Was kilka połączeń winno-kulinarnych. Zaczniemy od prostego wakacyjnego gotowania.

Krakowski food pairing

Dookoła burgery i pulled porki, a Polacy zapominają o tym co tutejsze i regionalne. Mamy przecież swój tradycyjny odpowiednik! To krakowska maczanka, przygotowywana w pszennej bułce z rwanym mięsem, zazwyczaj wieprzowym (karczek). To nic innego jak taki "pulled pork" tylko dodatkowo w sosie z cebulą. Potrawa prosta i bardzo smaczna. Iga, jako rodowita krakowianka, zdecydowała się odświeżyć ten przepis i przygotowała wariację maczanki, gdzie głównym składnikiem zamiast wieprzowiny jest pierś z kaczki confit!

Jakie wino do gulaszu? Czym podlać i co dobrać?

Dziś poruszymy kilka istotnych kwestii dotyczących gastronomii - zarówno kuchni, jak i doboru do potraw. Czy zastanawiamy się jakie wlać do gulaszu wołowego przygotowując go? Jakie wino dobrać do tego gulaszu, żeby całość smakowała wybornie? Najczęściej pierwsze pytanie jest lekceważone, nie tylko w restauracjach, ale też gotując w domu. Większość kucharzy wybiera wina słabe, tanie, nawet delikatnie wadliwe, utlenione, które nie nadają się już do konsumpcji. Zdarza się, że podlewa się wina "blendem" win z różnych butelek... Jako dobór do gulaszu wybiera się zwykle wino czerwone pod kątem wołowego mięsa. Czy to jest prawidłowe podejście? Zrobiliśmy eksperyment i już wiemy!

 x 

Twój koszyk jest pusty