Pairing

Wino do zupy - dwie rekomendacje

Dobrze dobrać wino do zupy to spore wyzwanie. Można je porównać do pracy sapera. Są możliwe tylko dwa efekty - albo wszystko wyleci w powietrze, albo nadal cieszymy się życiem i uznaniem otoczenia. Biorąc pod uwagę wysokie ryzyko niepowodzenia, wielu sommelierów rezygnuje z serwowania win do zup. Warto jednak zaryzykować! W ostatnich tygodniach miałem okazję wcielić się w takiego sapera i podczas dwóch niezależnych kolacji degustacyjnych dobrać wina do zup.

Wino do sushi

Fani sushi wiedzą doskonale, że może ono przybrać wiele kształtów. Bogactwo warzyw, owoców, pędów, rozmaitych ryb (surowych, gotowanych, grillowanych) oraz inne składniki, mogą przyprawić o zawrót głowy każdego kto pomyśli o doborze wina. Ponadto należy dodać wpływ esencjonalnego i słonego sosu sojowego, pikantność marynowanego imbiru i ostrość wasabi. Sushi to eksplozja smaków, w którym do kompletnej układanki brakuje nieco kwasowości wina...

"Jakie wino do sushi?". To bardzo dobre pytanie! Ze względu na indywidualne kreowanie potraw przez sushi-masterów i nieograniczone możliwości smaków, do każdej kompozycji sushi można dobrać inne wino. Poniżej kilka moich sugestii odnośnie tzw. pairingu na przykładzie dziesięciu przysmaków zaserwowanych w Sakana Sushi w Poznaniu.

Wino do bouillabaisse

Bouillabaisse to pochodząca z południowej Francji, esencjonalna zupa z owoców morza i ryb. Taki marsylski, morski bigos, który kiedyś gotowano z odpadków pozostałych po połowach. Podstawą zupy jest mocny wywar z warzyw, resztek ryb, skorupek krewetek, homarów, krabów, w zależności od tego co rybakom zostało w sieci. Nieodzowne jest dodanie szfranu, któremu zupa zawdzięcza piękny kolor. Niegdyś potrawa z resztek, a dziś symbol Marsylii..

Jak smakuje? Zupa jest jednocześnie morska, rybna, ale też bardzo warzywna, o bulionowej strukturze - eksplozja umami. Odrobina chili dodaje nieco pikantności, a w zależności od ilości dodanego szafranu, może pojawić się mniejsza lub większa korzenna goryczka. Do zupy można dodać sok z cytryny lub śmietankę.

Jakie wino do wielkanocnych resztek?

Facebook to ciekawy świat, jakże inny, jakże zmieniający postrzeganie. Widzimy tylko to co lubimy lub treści sponsorowane sprofilowane na to co lubimy, więc wychodzi na to samo. Z jednej strony to przyjemne gdy widzimy tylko to co lubimy i rzeczy które lubią nasi znajomi, ale z drugiej trochę to rzeczywistość fałszuje. Od kilku dni gdzie nie spojrzymy, widzimy sugestie doboru win do wielkanocnego menu (przyznajemy, że też daliśmy się w to wciągnąć). Dlatego tym razem postanowiliśmy też napisać o tym, co podać do wielkanocnych resztek.

Sycylijska kuchnia i dobór win

Kuchnia sycylijska oparta jest na soczystych, dojrzałych owocach i warzywach dostępnych praktycznie przez cały rok, jak również ze względu na bliskość morza - na rybach i innych morskich smakołykach. Smaki są wyraziste i autentyczne. W ramach projektu "Wino Na Widelcu" miałem okazję dobrać miejscowe, sycylijskie wina do potraw przygotowanych przez Igę Kramarz. Wyszło cudownie! Przeczytajcie!

 x 

Twój koszyk jest pusty