Podsumowanie roku 2016

Po podsumowaniu odkryć 2016, przedstawiam mały skrót tego co działo się u mnie przez ten rok - w drugim pełnym roku działalności MS-Sommeliera. Wyzwań było sporo, kilka małych i większych sukcesów, ale też dużo ciężkiej pracy. Co dokładnie? Zapraszam do lektury...

Na wstępie zacytuję artykuł sprzed roku, gdzie określiłem plany i nadzieje na rok 2016...

Został wrzucony drugi bieg, więc czas na trzeci. Od lutego startuję z kursami podstawowej wiedzy o winie. Sam jestem ciekaw jakie będzie zainteresowanie. Do pierwszej edycji jeszcze ponad miesiąc, kilka wolnych miejsc nadal jest. Jak wiadomo trzeci bieg zachęca do wrzucenia czwórki, a potem piątki, ale wszystko w swoim czasie - plany (biznesplany) są opracowane i czekają w szufladzie na odpowiedni moment. Jeśli zdrowie i rodzina pozwolą, chętnie wystartuję w kolejnych Mistrzostwach Sommelierów - ogólnopolskich oraz regionalnych. Będę próbował poprawić swoje wyniki z 2015, ale sam start, dobra zabawa i motywacja do nauki są w tym wszystkim ważniejsze niż ostateczny wynik. Mam nadzieję, że rok 2016 będzie przynajmniej tak dobry jak kończący się 2015!

Trzeci bieg? Kursy wiedzy o winie, które rok temu były w sferze organizacji, udało się dopiąć i aż trzy edycje zakończyły się sukcesem. Czwarta edycja planowana na styczeń 2017 jest już praktycznie zamknięta (zostały dwa miejsca). Widać, że pomysł w Poznaniu się przyjął, a przystępnie podana wiedza za rozsądne pieniądze to nisza na rynku.

fot. Julian Redondo Bueno

Czwarty bieg? Byłem rok temu dość tajemniczy pisząc o biznesplanach. Teraz już jest wszystko jasne. W kwietniu powstał Tasting Room, miejsce spotkań, kursów i degustacji. Przez cały rok 2016 trzy razy zorganizowałem kurs wiedzy o winie i piętnaście razy warsztaty winiarskie, w tym sześć z nich dwukrotnie ze względu na duże zainteresowanie. Relacje z warsztatów możecie przejrzeć TUTAJ.

Piątego biegu na razie nie wrzucam, zachowując pewne rezerwy i tajemnicę, a odpowiednie biznesplany pozostawiając głęboko w szufladzie. To czy go wrzucę okaże się do końca 2017 roku ;)

Zawody sommelierskie

Rok temu zająłem 6. miejsce podczas Mistrzostw Polski Sommelierów. Chciałem poprawić swoją lokatę i udało się. W 2016, w majowych Mistrzostwach zająłem 3. miejsce! To pierwszy raz od 2004 roku kiedy sommelier pracujący w Poznaniu wdrapał się na podium (Jacek Szweda był wtedy vice-mistrzem). Biorąc pod uwagę, że przegrałem z sommelierami pracującymi w UK, byłem najwyżej klasyfikowanym sommelierem pracującym w Polsce. Przegrać z Piotrem Pietrasem i Markiem Przyborkiem to jak wygrać.

fot. Olaf Kuziemka

Podczas zawodów regionalnych w Szczecinie, w Mistrzostwach Polski Zachodniej, powtórzyłem sukces sprzed roku i znów udało się zdobyć 3.miejsce. Patrząc z boku można by czuć niedosyt z "tylko 3.miejsca", ale uważam, że konkurenci-koledzy - Dominik Węsierski i Łukasz Głowacki zasłużyli na wyższe miejsca w finałowym boju.

W 2016 udało się również zadebiutować w międzynarodowych zawodach sommelierskich - Vana Tallinn Baltic Sommelier 2016, gdzie zająłem 4. miejsce. Niewiele zabrało (podobno kilku punktów), by skompletować minimum hattrick trzecich miejsc (a możę przełamać tę passę).

Strona internetowa

Pomimo natężenia warsztatów i kursów w Tasting Roomie, zleceń sommelierskich, udziału w mistrzostwach oraz obowiązków rodzinnych, udaje mi się od czasu do czasu coś na stronie opublikować. Na stronę zagląda coraz więcej czytelników. Wiem, że te liczby nadal nie zniewalają, ale biorąc pod uwagę niszową tematykę i sporadyczne pisanie o winach z dyskontów, wzrost bardzo mnie cieszy. Powoli dobijam to 5000 UU miesięcznie, a zestawiając rok 2015 z 2016, przyrost jest prawie dwukrotny.

Plany na 2017

  • Chcę zorganizować trzy terminy kursu wiedzy o winie - styczeń, kwiecień i listopad (tak samo jak w 2016).
  • Planuję zwiększyć ilość tematów i terminów warsztatów na ile to będzie możliwe. Tasting Room otwarty jest również na innych prowadzących, nie tylko w zakresie wina... Moim marzeniem jest aby w 2017 Tasting Room tętnił życiem i 1-2 wydarzenia w tygodniu odbywały się w nim.
  • Zamierzam wystartować w Mistrzostwach Polski Sommelierów i utrzymać podium. Wymagać to będzie ode mnie jeszcze więcej pracy ponieważ co roku konkurencje są trudniejsze, a inni sommelierzy też podwyższają swoje kompetencje i bezustannie się uczą. Podium podczas Mistrzostw będzie też prawdopodobnie przepustką do kolejnych zawodów międzynarodowych.

Według zapowiedzi Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, nie będzie już Mistrzostw Polski Zachodniej, a zastąpią je Mistrzostwa Junior Sommelierów, czyli sommelierów do lat 30. Tu już się nie łapię ;)

Za rok znów powiem "sprawdzam!"

Życzę Wam w Nowym Roku samych sukcesów, zdrowia i wszelkiej pomyślności. Zaglądajcie czasem na moją stronę, bo może coś ciekawego napisałem ;)

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty