Najlepsze Pinot Noir do 100 zł
Pinot Noir to szczep, z którego można wytworzyć wspaniałe wina, ale do tego potrzeba ogromnej wiedzy i doświadczenia, jak również sprzyjających warunków klimatycznych, pogodowych i glebowych (oraz trochę szczęścia, np. z doborem odpowiedniego klonu dla danego siedliska). André Tchellistcheff, legenda amerykańskiego winiarstwa, zwykł mówić, że Bóg stworzył Cabernet Sauvignon, a diabeł Pinota. Dlaczego? Pinot Noir jest bardzo kapryśny jeśli chodzi o klimat. W chłodnych siedliskach nie dojrzeje w pełni i będzie narażony na wiosenne przymrozki, a w zbyt ciepłych nie osiągnie wystarczającej kwasowości, a w zamian uzyska zbyt wysoki alkohol lub nadmiar cukru. Pinoty z alkoholem ponad 14% lub ich półwytrawne/półsłodkie wersje nie są winami których oczekujemy. Cienka skórka owoców Pinota powoduje, że szczep bardziej niż inne narażony jest na choroby, a mała ilość pigmentu w skórce sprawia problemy winiarzom podczas winifikacji (zdarza się, że Pinot traci barwnik). Pinoty nie lubią też wysokiej wydajności - przy ilości powyżej 1kg winogron z krzaka, wina stają się "puste i rozwodnione".
Supertoskany do 200 zł godne polecenia
O "supertoskanch" mówi się dużo. Dlaczego budzą takie zainteresowanie i czym są? Najprościej mówiąc - czerwonymi, super winami z Toskanii. Definicja być może banalna, jednak innej nie ma. W latach 60-tych XX wieku, kiedy powstawały pierwsze włoskie apelacje - określały one zasady produkcji win z typowych dla Toskanii odmian, z naciskiem na Sangiovese i tradycyjne metody winifikacji (np. stosowanie używanego dębu slawońskiego, a nie nowoczesnego "barrique"). Wzbudziło to opór u niektórych producentów, którzy nie chcieli się podporządkować nowym regułom. W efekcie tworzyli wina stołowe "Vino da Tavola", które często były wysokiej jakości. Pierwszym "supertoskanem" była Sassicaia, chociaż to Tignanello zostało jako pierwsze tak nazwane przez Roberta Parkera. Nazwa przyjęła się. Od 1992 roku, gdy wprowadzono apelacje regionalne IGT, większość "supertoskanów" przeskoczyła do apelacji IGT Toscana i tak już zostało. Wyjątkiem są wina wytwarzane w Bolgheri (gdzie nigdy nie było klasycznych apelacji) i ten teren w 1983 roku otrzymał apelację DOC Bolgheri (dodatkowo od 2013 monopol dla DOC Bolgheri Sassicaia).