Czerwona Mozela - Weingut J.Faber Alpha & Omega 2012

Człowiek myśli, że dużo wie, dużo degustuje, kształci się, aż tu nagle pojawia się wino, które otwiera szerzej oczy. Poza tym, większość z nas ułatwia sobie życie, szufladkując rzeczywistość. Widzisz Mozela - myślisz Riesling. Widzisz Cabernet - myślisz Sauvignon... Na szczęście świat nie jest taki oczywisty.

W ręce wpadło mi wino mozelskie, ale czerwone. I nawet nie z Pinot Noir aka Spatburgundera, który jest mozelskim objawieniem i coraz więcej winiarzy obsadza nim swoje winnice. Wino zostało stworzone z Caberneta! Sęk w tym, że nie jest to ani Sauvignon, ani Franc. Weingut J.Faber Alpha & Omega zostało skonstruowane poprzez zestawienie czterech bliźniaczych krzyżówek - Cabernet Cubin i Cabernet Mitos to krzyżówki Cabernet Sauvignon i Blaufrankisch'a, a Cabernet Dorsa i Cabernet Dorio to crossy Cabernet Sauvignon i Dornfeldera.

A samo wino? Rocznik 2012, więc 4-letnie. Leżakowane 15 miesięcy w beczkach. W aromacie głównie wytrawne powidła z czarnej porzeczki, które przełamane są odświeżającą miętą i tymiankiem. Odnajdziemy też pieczone buraki skropione balsamico oraz akcenty smoły i węgla drzewnego. Usta są miękkie, ułożone i eleganckie. Kwasowość i tanina w średnich rejestrach i balansowane lekko podwyższoną słodyczą (ok 4-5 g cukru). W smaku dominuje dojrzały słodki, leśny owoc. Degustacja przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, gdy pomagałem w wyciskaniu soku z czarnego bzu. Dojrzałe jeżyny to również słuszny trop. Leżakowanie w beczkach znalazło swoje odzwierciedlenie w subtelnych tonach czekolady. Wino niby miękkie, pluszowe, ale finisz z pieprznym charakterem.

Wino dekantowałem, podałem w temperaturze 18 stopni, w kieliszku do Bordeaux Eisch Sensis Plus. Mimo młodego wieku, wino jest już w swojej szczytowej formie, którą zachowa prawdopodobnie jeszcze przez 2-3 lata. Chętnie otworzył bym tą butelkę gdy na stole pojawi się comber z jelenia w jagodowym sosie lub confit z kaczki na buraczkach.

OCENA: 7,1 (bardzo dobre)
CENA: 71,00
IMPORT: Wina Szlachetne, dostępne w Smak & Łyk.

MACIEJ SOKOŁOWSKI

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty