Phelan Segur gdzie jesteś?

Bardzo się ucieszyłem, gdy zobaczyłem Chateau Phelan-Segur 2009 w gazetce Lidla. Tak wybitne wino, w rewelacyjnym roczniku za cenę 50% niższą niż u regularnego importera. Pomyślałem, że okazja. Jednak w miarę przeszukiwania poznańskich dyskontów tej sieci z każdą chwilą traciłem nadzieję, że je kupię. A miało być tak pięknie, miało leżakować w piwnicy, miałem otworzyć gdy będzie dojrzałe... bo przecież 149 zł za to wino to jak za darmo. Ale cóż. Nie znalazłem, koledzy z innych miast również nie znaleźli. Podobno kilka było w Warszawie. Po co w zasadzie ogólnopolska kampania, po co gazetki i po co robienie kontrahenta w przysłowiowego dudka? Wysłałem nawet maila, aby zapytać gdzie można to wino zakupić... 

... odpowiedzi nie otrzymałem. Przyjechał natomiast kurier z typową dla Lidla drewnianą skrzyneczką. Nikt nie powiadamiał, nikt nie pytał, wina przyjechały. A w środku St. Estephe, ale nie Phelan Segur. Nic to, na otarcie łez dobre i takie Chateau Saint-Corbian St. Estephe, szczególnie, że w gazetce funkcjonuje jako "wybór sommeliera". Trzeba było otrzeć łzy kolejny raz i otworzyć tę butelkę...

OKO: Wino o ciemnym, rubinowym zabarwieniu, bez osadów i perlistości. Na ściankach kieliszka średniej gęstości łzy. 

NOS: Czysty, owocowy, głównie śliwkowy, aroniowy i porzeczkowy. Poza ciemnymi owocami mocno wyraźny niuans przyprawowy, typowy dla lewobrzeżnych Bordeaux, a także akcenty liściaste, zarówno świeżych liści, jak i suszonych. Po dekantacji można doszukać się również nut drzewa cedrowego. 

USTA: Wino jest wytrawne, ze sporą, trwałą taniną i charakterną, żywą kwasowością. Wszystko to buduje styl wina i urzeka równowagą. Finisz jest długi i elegancki. Alkohol na poziomie 13,5% delikatnie rozgrzewa i dodaje aksamitnej pikantności.

KONKLUZJA: Wino jeszcze młode, bo 3-letnie. Ma sporo kwasowości i taniny, które z czasem się zintegrują. Spokojnie 5 lat ma przed sobą, być może trochę więcej, ale już teraz sprawia dużo przyjemności. Przyda się dekantacja i rzecz jasna kieliszek do Bordeaux. Jeśli na stole pojawi się średnio-wysmażony stek w sosie pieprzowym lub gicz jagnięca - będzie tylko przyjemniej. Polecam serwować w 18 stopniach.

OCENA: 7,1 (bardzo dobre), cena: 59,00.

Otrzymane od importera. Druga butelka - Gewurztraminer - była niestety korkowa. Chateau Saint-Corbian St.Estephe 2012 okazał się dobrym pocieszycielem. Ostatecznie straciłem nadzieję, że Phelan-Segur istnieje w rzeczywistości poza-warszawskiej.

MACIEJ SOKOŁOWSKI

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty