Pairing

Galaretka z Porto Tawny

Na Wino Na Widelcu nie zwykliśmy pisać o winach z dyskontów i marketów, ponieważ jest to wbrew naszej filozofii. Zdarzyło się jednak, że otrzymaliśmy w prezencie kupione tam Porto Tawny. Jak wiadomo, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, ale my postanowiliśmy spojrzeć co wino sobą prezentuje. Porto okazało się niezbyt dobre, więc je przetworzyliśmy...

Kotlety jagnięce w świeżych figach i czerwone Douro

Czy Wy też zauważyliście, że niewielka ilość składników w potrawie wpływa korzystnie na jej smak? Nie jest on wtedy zbyt rozproszony, ale skupia naszą uwagę na intensywności kilku głównych części składowych. Dziś proponujemy Wam takie danie - zestaw jagnięciny, świeżych fig i polenty. Do naszego dania potrzebowaliśmy kilku kotletów jagnięcych z kością. Zgodnie ze zwyczajem zbiliśmy je lekko drewnianą pałką, by zmiękło. Następnie zamarynowaliśmy w oliwie, czosnku i świeżej szałwii. Kotlety leżały w marynacie całą noc. Rano zarumieniliśmy je na patelni z dwóch stron, po czym podlaliśmy odrobiną czerwonego wina i dusiliśmy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy mięso było już prawie gotowe, dodaliśmy przekrojone na pół figi i dusiliśmy wszystko jeszcze 15 minut. Dla smaku doprawiliśmy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Nebbiolo Langhe i tagliatelle z prawdziwkami i bakłażanem

Pachnące lasem borowiki zagościły w naszej kuchni. Niewiele ich było, ale wystarczyło, by coś z nich przyrządzić. W kącie leżała samotna dynia, która czekała na swoją szansę. Postanowiliśmy przedstawić ich sobie. Mimo iż jako single zdają się być bardzo smaczni, chcieliśmy zobaczyć czy sprawdzi się ten mezalians...

Wino do zupy: cebulowa + Gelber Muskateller

Kolejny odcinek z serii "dobieramy wino do zupy". Cykl jest o tyle intrygujący, że nawet wśród sommelierów nie ma całkowitej zgody czy dobierać wina do zup. W naszym przekonaniu sam fakt doboru jest słuszny, a czy proponowane kompozycje są właściwe zdecydujecie Wy, drodzy czytelnicy. Nasze kubki smakowe i powonienie mówi nam, że dziś warto zaproponować zupę cebulową i austriackie wino Gelber Muskateller!

 x 

Twój koszyk jest pusty