L'Esprit de Pennautier

Często spotykam się z twierdzeniem, że wina z Langwedocji nie mają potencjału leżakowania, a duzi producenci nie skupiają się na jakości. Podczas pionowej degustacji L'Esprit de Pennautier można wszystkie te tezy obalić. L'Esprit to najwyższa linia win Chateau de Pennautier, Chateau założonego w 1620 i nieprzerwanie należacego do jednej rodziny. Producent dziś wytwarza wina aż na 350 hektarach, w kilkunastu apelacjach, ale L'Esprit jest ich oczkiem w głowie. Wino składa się głównie z Syraha (stare krzewy) i w zależności od rocznika do zestawienia dodaje się Merlota i Caberneta w różnych proporcjach. Cabardes jest bowiem wyjątkową apelacją na pograniczu Langewdocji i Sud-Ouest, gdzie uprawia się zarówno szczepy "śródziemnomorskie" (Syrah, Grenache), jak i "atlantyckie" (Cabernet, Merlot, Malbec). Poniżej krótkie opisy roczników 2014, 2013, 2005 i 1999...

Stramaret Prosecco Frizzante

Jako konsumenci przyzwyczajeni jesteśmy do czystości, klarowności win i powtarzalności smaku. Współczesne wina, szczególnie wytwarzane metodami konwencjonalnymi, gwarantują nam to, jednak wraz z klarowaniem i filtracją jakaś część "duszy wina" ulatuje. To samo tyczy się win musujących, które przecież zanim wymyślono degorgement na początku XIX wieku zawsze były mętne. Dziś niektórzy producenci wracają do starych metod, nie usuwając osadu z butelki po wtórnej fermentacji. Przykładem takiego wina jest Stramaret Prosecco Frizzante, opisane jako Col Fondo, czyli Prosecco z osadem.

 x 

Twój koszyk jest pusty