Wina piemonckie - część III (Nebbiolo)
Król w Piemoncie jest jeden i nazywa się Nebbiolo. Z niego powstają słynne Barolo i Barbaresco a winnice obsadzane są na najlepszych, najcieplejszych siedliskach. Nebbiolo rządzi niepodzielnie, choć to tylko 5% wszystkich nasadzeń w regionie. Ma reputację, posłuch i taniczną moc przełamywania czasu i ludzkich serc.
Podczas panelu win piemonckich, poza opisanymi wcześniej winami z białych i czerwonych odmian endemicznych, otworzyłem dziewięć win zbudowanych w 100% na Nebbiolo, zarówno z apelacji Langhe DOC, jak i po cztery Barbaresco i Barolo różnego pochodzenia i o różnej dojrzałości...
Wina piemonckie - część II (wina czerwone)
We wczorajszym artykule przedstawiłem białe autochtoniczne odmiany Piemontu, więc dziś pora na czerwone. Poza wielkimi winami tworzonymi na bazie Nebbiolo, warto przyjrzeć się bliżej Barberze i Dolcetto, ale również, a może przede wszystkim - Pelaverdze Piccolo, Ruche, Freisie lub Brachetto.