Brunello di Montalcino - Castello Romitorio

Brunello di Montalcino to gwiazda włoskiego winiarstwa. Od 1980 kiedy apelacja awansowała z DOC do DOCG, jakość win jest skwapliwie kontrolowana, a normy pilnowane i nawet śrubowane (korekta przepisów w 2016 dotycząca między innymi wzrost ekstraktu). Ze względu na potencjał taninowy i kwasowy, winom Brunello sprzyja leżakowanie w dębie (min. 2 lata), ale również czas spędzony w piwnicy u producenta. Te słynne wina z Montalcino mogą być sprzedawane najwcześniej 1 stycznia w piątym roku po zbiorach, a Riserva nawet w szóstym. Wiele win w szóstym roku jest w szczycie formy, albo swój najlepszy czas za sobą, a tymczasem Brunello jest nadal młodym, pełnym, ekstraktywnym i tanicznym winem wymagającym dalszego dojrzewania! We wrześniu nadarzyła się idealna okazji, żeby prześledzić w jaki sposób Brunello dojrzewa, ale także uchwycić różnice pomiędzy rocznikami. Pionowa degustacja Castello Romitorio Brunello w rocznikach 2010-2004 i Riservy 2006 oraz 2004 odbyła się dzięki uprzejmości firmy Wine&you.

fot. Julian Redondo Bueno

Tokaj - piękno różnorodności

Tokaj to mały region, z zaledwie 6 tysiącami hektarów, ale niezwykle zróżnicowany geologicznie, geograficznie i z bardzo ambitnymi winiarzami, którzy eksperymentują z metodami produkcji. Co posiadłość, to inny styl, inny pomysł na Tokaj. To jest niezwykle ciekawe. Tym bardziej krzywdzące jest stereotypowe myślenie o Tokajach jako winach słodkich. Fakt, region z nich słynie, ale poza słodkimi wytwarza się tutaj coraz więcej win wytrawnych stałych, a także rozpoczęto próby z winami musującymi. Poniżej analiza 15 win, z różnych odmian, roczników, styli i poziomów słodyczy. Mały przekrój możliwości Tokaju.

 x 

Twój koszyk jest pusty