Syrah i Shiraz - jeden szczep o dwóch obliczach

Syrah i Shiraz to dwie nazwy tego samego szczepu. Szczepu o dwóch obliczach. Jedno jest soczyste, kwasowe, ziołowe, z kościstym kręgosłupem i pieprznym finiszem, drugie z kolei jest alkoholowe, strukturalne, czekoladowe, z akcentami dojrzałych, likierowych owoców śliwki i wiśni. Dla niewtajemniczonych może być zdumiewające, że wiotki Crozes-Hermitage z Doliny Rodanu i potężna Barossa to wina stworzone z tej samej odmiany. Inny kolor, inne aromaty i inne smaki, a różnica w alkoholu między 12,5% a 15% to jak inne światy! A jednak, jest to szczep który w zależności od klimatu i metod winifikacyjnych może dać bardzo różnorodne efekty.

Hermitage w Dolinie Rodanu - kolebka Syrah

Rioja - w poszukiwaniu tożsamości

Rioja to najważniejszy hiszpański region winiarski, który jako pierwszy otrzymał denominację DOCa. Region, rozciągający się na 100 km wzdłuż doliny rzeki Ebro, gdzie obsadzono winoroślą ponad 65 tys hektarów. Od lat 80-tych XX wieku, kiedy wprowadzono klasyfikację win odnosząc ją do długości dojrzewania (w beczkach i butelkach), region stał się największym skupiskiem beczek na świecie. Riojańczycy do tego stopnia pokochali amerykański dąb, że na świecie utrwalił się stereotyp, że Rioja to beczka i Rioja to wanilia. W stereotypach zawsze jest wiele prawdy, chociaż jest wiele wyjątków. Rioja to region stylistyk i różnych filozofii podejścia do winiarstwa.

 x 

Twój koszyk jest pusty