Sybille Kuntz Qualitatswein Trocken 2012

Kolejny świetny Riesling od Sybille Kuntz degustowany w ciągu ostatnich miesięcy. Poprzednio Kabinett Trocken zrobił na mnie olbrzymie wrażenie i wygrał panel mozelskich Rieslingów, który organizowałem w połowie lipca. Qualitatswein Trocken 2012 to podstawowa etykieta tej producentki, ale za to optymalnie dojrzały. Ma 4 lata, okrzepł, nabrał struktury i głębi, ale zachował kamienną, łupkową mineralność, akcenty słonej skały i nawet niuanse ziół. Znajdziemy także owoc - soczyste zielone jabłko i aromatyczną skórkę z cytryny. Aromaty i smaki są świetnie wyważone, a wino zachowuje idealną równowagę między owocową kwasowością a mineralnością. Olbrzymim plusem jest finisz, który trwa i trwa, odświeżając i zachwycając. Jestem ciekaw jak to wino będzie się zachowywać w ciągu najbliższych kilku lat. Moim zdaniem potencjał do 2022, chociaż już teraz w piku.

@monvicstore.com

Juhasz Egri Bikaver 2011

Oj, nie spodobał się ten Bikaver blogerom, nie spodobał. Za kwaśny, za mało alkoholu, w ogóle "nietypowy". O typowości Egri Bikaverów pisałem już w zeszłym roku i o tym, że wino to może być bardzo różne. Wszak dopuszcza się aż 13 róznych odmian do jego produkcji, a wymaga użycie tylko 3! Winiarz spośród nich może wybrać lekkie jak Pinot Noir, Portugieser, Kekfrankos czy Kadarkę albo cięższe jak Syrah, Cabernet Franc czy Cabernet Sauvignon. Lżejsze umownie nazywane są stylem "burgundzkim", cięższe stylem "bordoskim". Juhasz to typowy lekki styl. Główne skrzypce gra tu wiśniowo-przyprawowy Kekfrankos i soczysty, lekki Blauburger. Do tego nieco ziemistości Merlot i akcentów taniny oraz nieśmiałej porzeczki od kilku procent Caberneta. Nie ma sił, żeby to było mocne wino. Jeśli potraktujemy go jak "Burgunda", schłodzimy do 16 stopni, poczekamy aż się w kieliszku otworzy, to i mięso odnajdziemy. Mimo wielu słów krytyki, mi się to wino podoba, szczególnie w kontekście ceny.

 x 

Twój koszyk jest pusty